Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya Başbakanı Naoto Kan, Çin Başbakanı Wen Jiabao ve Güney Kore Başkanı Lee Myung-bak ile masaya oturdu. Asya'nın dev ekonomik güçlerinin liderleri, 11 Mart'ta Japonya'da meydana gelen ve nükleer santralde hasara yol açan deprem ve tsunaminin ardından erken bir uyarı sistemi kurmak üzere anlaştı.

Fukuşima'daki nükleer santraldeki patlamalar ilk haftalardaki kadar olmasa da devam ediyor ve çalışanlar radyasyon sızıntısını önlemeye çalışıyor. Çin ve Güney Koreli liderler, Japonya'nın durumu kontrol altına almakta başarısız olduğu konusunda eleştirilerini belirtmişti.

Ancak her ne kadar anlaşmanın Çin ve Güney Kore'nin eleştirilerinin ardından geldiğini vurgulanan uzman varsa da, bazı uzmanlar, bu anlaşmayla birlikte Asya devlerinin deprem ve tsunaminin ardından işbirliğinin önemine dikkat çekmeyi yeğliyor.

Japonya, Çinve Güney Kore'nin imzaladığı anlaşmanın metninde, bilgilendirme ve bilgi paylaşımı konusunda işbirliği yapılacağı ve önümüzdeki haftadan itibaren erken uyarı sisteminin kurulması üzerinde çalışmalara başlanacağı belirtiliyor.