Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa'daki bankaların 2012'in sonunda ödemeleri gereken 2 trilyon dolar değerindeki borcu finanse edebilmesi için Yunanistan'ın borçlarını yeniden yapılandırması 2 yıllığına ertelenebilir.

BNP Paribas SA'nın stratejistlerinden Mehernosh Engineer'ın finansal desteği sürdürmenin en az hasar verecek seçenek olduğuna dikkat çekti. Moody's Yatırım Servisi ise 16 Mayıs'ta en kötü senaryonun Avrupa'daki bankaların toplamda 95 milyar euroyu bulan Yunan tahvillerinden ötürü 34.4 milyar euro değerinde zarar etmesi olacağını söylemişti.

Siyasi liderler ve merkez bankaları, 2012 itibariyle yüzde 166'ya ulaşacak olan Yunanistan'ın borç/GSYH oranını azaltmanın yollarını arıyor. Liderler bir yandan da temerrüd riskinin İrlanda, Portekiz ve İspanya'ya sıçramasını önlemeye çalışıyor.

Moody's ise temerrüdün piyasaları paralize edeceğini ve bankaların borçlarını yeniden finanse etmesini zorlaştıracağını, bunun da bankaların zararlarını artıracağını ifade etti.

Engineer, yapılandırmanın bankaların kaynaklara ulaşmasının zorlaşacağına ve maliyetin artacağına da dikkat çekerek, Avrupa Merkez Bankası'nın da bu noktada yeniden yapılandırılmanın şu an gerçekleştiremeyeceğini söylerken haklı olduğunu savundu.

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, 20 Mayıs'ta Yunanistan'ı borçların yeniden yapılandırılmasının da temerrüd olarak kabul edileceğini belirterek uyardı ve ülkenin kredi notunu 3 kademe düşürerek B+'ya çekti. Yunanistan'ın 5 yıllık tahvillerinin CDS piyasasındaki maliyeti yıllık 1.33 milyon dolara ulaştı.

10 yıllık Yunanistan tahvili ve Alman tahvilleri arasındaki fark da yüzde 13.5'e ulaştı.