Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Deprem ve tsunaminin ardından üretim kıtlığıyla, küresel ekonomide ise gıda ve enerji fiyatlarındaki yükselişle karşı karşıya kalan Japonya'da tüketici fiyatları, Nisan ayında ilk kez artış kaydederek, 28 ayın zirvesine çıktı. Japonya'da taze gıdalar hariç tüketici enflasyonu, bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 0.6 hızlandı.

İstatistik kurumu tarafından açıklanan veriler, Bloomberg ekonomistlerinin beklentileriyle de uyumlu seyrediyor.

Ekonomi ve Maliye Bakanı Kaoru Yosano, raporun henüz endişeye mahal vermediğini, enflasyonun sürüp sürmeyeceği konusunda bir gösterge olarak algılanmaması gerektiğini savundu.

Japonya'da 10 yıldır negatif seyir izleyen fiyatlar, Japon ekonomisi ve büyüme rakamlarını olumsuz etkiliyordu. Ham petrol fiyatlarında geçtiğimiz yılda görülen yüzde 50'nin üzerindeki fiyat artışı, küresel enflasyonist baskıları gündeme getirdi.

Özellikle Tayland'dan Çin'e kadar Asya'daki birçok gelişmekte olan ülke faiz oranlarını artırıyor. Buna karşın Japonya Merkez Bankası, Mart ayında meydana gelen deprem felaketinin ardından küçülen ekonomiyi desteklemek üzere teşvik paketleri sunmaya ve faizleri yüzde 0.0-0.1 aralığında tutmaya devam ediyor.

BNP Paribas'ın analistlerinden Azusa Kato, talepteki düşüşün sürmesi durumunda, Japonya Merkez Bankası'nın teşvik programlarını artıracağını belirterek, enerji ve gıda dışta bırakıldığında, tüketici fiyatlarında bir değişiklik görülmediğinin de altını çizdi.