Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük ekonomisi ABD'nin beklentilerin altında kalan büyüme kaydetmesi ve işsizlik başvurularındaki beklenmedik artışın etkisiyle yen değerlendi; Japonya'daki ihracatçı şirketlerinin kazanç görünümü ise düştü. Tokyo Borsası ard arda zararla kapadığı 3. haftayı tamamlamış oldu.

Satışlarının yarısını Japonya dışında gerçekleştiren Sharp Corp., yenin dolar karşısında 1 haftanın en yükseğine çıkmasının ardından yüzde 0.6 düştü. Japonya'nın en büyük tüketici elektroniği ihracatçısı Sony Corp. da analistlerin tahminlerinin altında kalan kâr beklentisi açıklaması üzerine yüzde 3 geriledi. Isuzu Motors Ltd. ve Hino Motors Ltd., Deutsche Bank AG'nin üretimdeki toparlanma beklentisini gerekçe göstererek Japonya'daki şirketlerin kar tahminlerini yükseltmesinin ardından yüzde 2.8'in üzerinde değerlendi.

Nikkei 225 Endeksi yüzde 0.2 düşüşle 9,538.63 puana gerilerken, Topix Endeksi de ufak bir değişiklik kaydederek 826.82 puanda kaldı. Bu hafta Nikkei Endeksi toplamda yüzde 0.7 değer kaybederek, Ekim'den bu yana en uzun süreli kayıp dönemini kaydetti. Topix Endeksi de bu hafta yüzde 0.1 aşağıda seyir izledi.

Tokyo'daki Kazaka Securities Co.'nun analistlerinden Yoshihiko Tabei, yen ve ABD'den gelen verilere ilişkin haberlerin olumsuz olduğunu, ancak bazı yatırımcıların endeksteki bu düşüşten yararlanrak alım yaptığını belirtti.