Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bugün açıklanacak olan ve ABD'de tüketici harcamaları ve konut satışlarında düşüş bekleyen verilerin öncesinde dolar, euro ve yen karşısında geri çekildi.

ABD doları, Asya hisselerindeki yükselişle birlikte yüksek getili varlıklara artan talebin etkisiyle 16 önemli para biriminin 15'i karşısında değer kaybetti. Eyro, yen ve İsviçre frangı karşısındak, haftalık kayıplarında Avrupalı yetkililerin Yunanistan'daki borç krizine çözüm arayışları etkili  oldu. Yeni Zelanda doları ise Çin'in Güney Pasifik ülkesinin varlıklarını satın alacağına yönelik spekülasyon üzerine güçlendi.

ABD ekonomisine ilişkin endişelerin artmış  olmasının doları zayıflattığını belirten Bank of New Zealand'ın Döviz stratejistlerinden Mike JOnes, bugünkü verilerinin de hayal kırıklığına uğratması durumunda dolardaki kayıpların derinleşeceğini söyledi.

Dolar, euro karşısında 1.4145'ten 1.4265 seviyesine geri çekildi. ABD doları dün 1.4279 seviyesinden 20 Mayıs'tan bu yana euro karşısındaki en düşük seviyesini kaydetmişti. Dolar/Yen paritesi ise yüzde 0.4 değer kaybederek 80.95'e geriledi ve haftalık kayıplarını yüzde 0.9'a çıkardı. ABD doları, İsviçre frangı karşısında da 85.40 seviyesinden rekor düşük seviyesine işaret etti.

Euro/Yen paritesi 114.97'den 115.50'ye yükselirken, haftalık kayıplarını yüzde 0.2'yle sınırladı. Avrupa'nın ortak para birimi frank karşısında ise 1.2243'ten 1.2186'ya geriledi.

Bloomberg ekonomistleri ABD'de bugün açıklanacak olan tüketici harcamalarının yüzde 0.5 artışla yavaşlamaya işaret edeceğini, konut satışlarının ise yüzde 1 azalacağını düşünüyor.