Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Küresel ekonomideki toparlanmayla birlikte yakıt talebinin de artacağı beklentisi New York'ta ham petrol fiyatlarını yükseltti. Emtia, böylece haftalık kazancına yöneldi.

G8 liderlerinin dünya ekonomisinin ivme kazandığını açıklaması ve zayıf doların emtia talebini artırmasıyla ham petrol yüzde 0.8 oranında değer kazandı. Avrupa'da ekonomiye olan güvenin azaldığını gösteren veriler ise vadeli kontratların kazançlarını azalttı. JP Morgan Chase & Co.'ya göre, OPEC ülkeleri küresel talebi karşılamak için üretim kotasını artırabilir.

Temmuz vadeli ham petrolün varili Nymex'te 25 sent yükselerek 100.48 dolardan işlem gördü. Vadeliler, dün 100.23 dolara düşerek 24 Mayıs'tan beri en düşük seviyeyi görmüştü. Fiyatlar, bu hafta yüzde 1 yükselirken bu yıl yüzde 10 artış gösterdi.

Temmuz vadeli Brent petrol ise Londra'daki ICE Futures Europe'ta 8 sent yükseldi ve varil başına 115.13 dolar oldu. Kontrat, dün 12 sent yükselerek 115.05 dolar seviyesine çıkmıştı. Bu, 10 Mayıs'tan beri en yüksek kapanış.