Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Almanya'da enflasyon Mayıs ayında, petrol fiyatlarının son 2.5 senenin en yüksek seviyesinden düşüş göstermesinin etkisi ile beklenmedik bir şekilde düştü.

AB uyumlu enflasyon oranı, Nisan ayındaki yüzde 2.7 seviyesinden Mayıs ayında yüzde 2.4'e gevşedi. Bloomberg News'un araştırmasına göre, enflasyonun Mayıs ayında, Eylül 2008'den bu yana en yüksek seviye olan yüzde 2.7'de kalması bekleniyordu. Aylık bazda ise tüketici fiyatları endeksi yüzde 0.2 düştü.

Petrol fiyatları Nisan ayında 114 doları aştıktan sonra bu ay yüzde 11 düştü ve bu düşüş tüketicilere, diğer mal ve hizmetler için daha fazla para harcama şansı getirdi. Avrupa Merkez Bankası yetkilileri, geçen ay politika faizini 25 baz puan artırıp yüzde 1.25 seviyesine yükseltmelerinin ardından, Yunanistan, Portekiz ve İrlanda gibi çevre ülkelerin borç sorunları devam etmesine karşın, fiyat baskılarını zalatmak için faizleri daha da artırmaya hazır oldukları yönünde işaretler verdi.

ING Group'un Brüksel ofisnden ekonomist Carsten Brzeski, "Bugün Almanya'nın enflasyon rakamları yalnızca geçici bir soluklanma" dedi ve "Açık bir biçimde, bu enflasyon rakamlarıyla, Avrupa Merkez Bankası Haziran ayında faiz artırımı için acele etmeyecek. Almanya verileri ayrıca, Avrupa Merkez Bankası'nı Temmuz ayında faiz artırımından alıkoyacak denli de yumuşak değil" şeklinde görüş bildirdi.