Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yunanistan'ın borç krizi Fransa'nın Normandiya kıyısındaki Deauville kasabasındaki G-8 liderler zirvesinde görüşülen önemli gündem maddelerinden biri olurken, Avrupalıların, Yunanistan'ın borç krizinin çözümü için daha fazla zamana ihtiyacı olabileceği bildirildi.

Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy, Deauville'de gazetecilere yaptığı açıklamada, ''Bir borcunu ödeyememe durumu ya da kredi vakasından kaçınmak ve Euro Bölgesi'nde finansal istikrarı sürdürmek için her şeyi yapacağız'' dedi.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Yönetim Kurulu üyesi ve Hollanda Merkez Bankası Başkanı Nout Wellink de Atina yönetiminin, Uluslararası Para Fonunun (IMF) 110 milyar euroluk Yunanistan'ı kurtarma paketinin 5'inci diliminde kendi üzerine düşen 3,3 milyar euroluk kısmını serbest bırakması için gerekli koşulları sağlamasını beklediğini ifade etti.

Wellink, ''Yunanistan'a bunu çözmesi için çok büyük baskı var. Zor bir durum. Sonunda Yunanistan'ın koşulları karşılayacağından eminim. Bunun anlamı, sadece o zaman AB ve IMF'nin 'evet' diyebileceği.'' dedi.

Yunanistan'ın ilk çeyrekte gayri safi yurtiçi hasılasının büyüdüğünü ve ihracatın toparlanmaya başladığını belirten Wellink, ''Güçlü ekonomik ortam Yunan hükümetinin bu zor paketi uygulamaya koyabilmesini kolaylaştıracak'' ifadesini kullandı.

Bu arada Hollanda hükümeti, ''IMF'nin 5'inci dilimde kendi üzerine düşen kısmı serbest bırakmazsa Yunanistan'a daha fazla yardım etmeyi kabul etmeyeceğini'' bildirdi.

Hollanda Başbakanı Mark Rutte, ''IMF'nin ne yaptığını çok dikkatli biçimde izliyoruz ve IMF Yunanistan'a yeni kredilerin sağlanması gerektiğini açıklamazsa o zaman biz de vermeyiz. IMF sadece, Yunanistan sözlerini yerine getirirse, geri ödeme yaparsa ve kamu finansmanını kontrol altına alırsa daha fazla yardıma onay verecektir'' diye konuştu.

Verdikleri kredinin geri döneceğinden emin olmaları halinde gelecekte kredi vermek istediklerini belirten Rutte, ''Yunanlılar 300 milyar euro tutarında havayolları, havaalanları, demiryolları ve hatta çimento fabrikalarına sahipler. Sağlam güvence istiyoruz'' dedi.

Lüksemburg Başbakanı ve Euro Grup Başkanı Jean-Claude Juncker, IMF'nin, 110 milyar euro tutarındaki kurtarma paketinin 5'inci diliminde kendi üzerine düşen kısmını serbest bırakmayabileceği uyarısında bulunmuştu.

Juncker, Yunanistan'ın gelecek 12 ayda borçlarını ödeyebilmesini garanti edemezse IMF kurallarının kredi vermenin durdurabileceğini gerektirdiğini ifade etmişti.

AB ve IMF'nin 110 milyar euroluk kurtarma paketinin 5'inci dilimi, 3,3 milyar eurosu IMF'den olmak üzere 12 milyar eurodan oluşurken, bu dilimin Yunanistan gerekli koşulları sağlarsa 29 Haziran'da serbest bırakılması planlanıyor.