Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

CNN'de dün röportaj veren Kansas Fed Başkanı Thomas Hoenig, ABD'nin faiz artırmasının zamanının geldiğini belirterek, artan enflasyonist baskı ve ekonomik problemlere dikkat çekti. ABD'nin hatalarından ders alması gerektiğini savunan Hoenig, dünyanın en büyük ekonomisinin geçtiğimiz onyılda düşük faizler sebebiyle birikim yapmaktan uzaklaştığını, bunun da ekonomik sorunları beraberinde getirdiğini belirtti.

"İleriye yönelik düşünmemiz gerekiyor" diyen Kansas Fed Başkanı, sıfıra yakın faizlerin ekonomiye uzun vadede etkilerinin iyi tartılması gerektiğini savundu. Enflasyonu da riskler arasında sayan Hoenig, ancak ekonomideki dengesizliklerin düşük faizler devam ettiği sürece sonlanmayacağını ifade etti.

Fed Başkanı Ben Bernanke ise Mayıs'ın başlarında faizlerin kademeli olarak artırılmasını ve kredi sıkılaştırmasının başka araçlar kullanarak sağlanmasına yönelik bir plan ortaya koymuştu. Ancak Fed, bu ayki toplantılarının hiçbirinde faiz artışı sinyali vermedi.

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü OECD ise geçtiğimiz hafta Fed'e ve diğer bankalara dünya genelinde artan enflasyonist baskıları gerekçe göstererek, faiz artırma çağrısında bulunmuştu.

Kansas Fed Başkanı Hoenig, Amerikalı tüketicilerin tasarruf yapabilmesinin, uzun vadede AB ekonomisi için daha sağlıklı olacağını vurguladı.

Düşük faizler sebebiyle tasarruf yapmayı bilmeyen ve tüketime odaklı bir nesil yarattıklarını belirten Hoenig, diğer ülkelerdeki tasarruf oranlarına dikkat çekti.

Belirli bir faiz oranı söylemeyen Hoenig, "sıfır faiz döneminden kurtulup, gevşek kredi politikalarından uzaklaşmalıyız. Bu riski görmemiz gerekiyor" dedi.