RBS, Çin piyasalarına açıldı
-
Çin piyasasından faydalanmak isteyen Royal Bank of Scotland, Çinli Gualian Securities ile ortak bir şirket kurdu
Royal Bank of Scotland, Çinli bir finansal kuruluş ile ortaklık girişimi başlattı. Çinli Guolian Securities ile anlaşan RBS, bu sayede Çinli kuruluşun hisse paylaşımları ve tahvillerinin yönetilmesini üstlenecek.
Çin'de hızla büyüyen finansal piyasalardan yararlanmak üzere harekete geçen RBS'nin Asya'dan sorumlu başkanı John McCormick, ortaklığın aynı zamanda İngiliz şirketlerin de Çin'deki büyüyen sermayeden avantaj sağlamasına yardımcı olabileceğini söyledi.
Adı Hua Ying Securities olarak belirlenen ortaklık girişiminde RBS'in yüzde 33 payı olacak. RBS Asya Pasifik CEO'su McCormick, BBC'ye verdiği röportajında, "Çin'deki en büyük yabancı banka" olmayı hedeflediklerinden bahsetti.
Çin'in, stratejilerinin önemli bir parçası olduğunu belirten McCormick, Hua Ying Securities'in Şanghay'a 2 saat uzaklıkta bulunan Jiangsu eyaletindeki Wuxi kentinde hizmet vereceğini açıkladı.
Ancak McCormick, RBS'in Çin'deki bu yatırımı için harcanan miktara ilişkin bir açıklamada bulunmadı.
Çin'deki ilk İngiliz bankası
RBS, Çin'deki yatırım bankacılığı sektöründe izin sahibi olan ilk İngiliz bankası olma özelliğine sahip. Çin'de yatırım bankacılığına izin verilen 6 banka daha bulunuyor.
Çin piyasalarından yararlanmak isteyen birçok İngiliz, Avrupalı ve Amerikalı şirket olduğuna dikkat çeken McCormick, aynı zamanda Çinli yatırımcıların da böylelikle yabancı ortaklar bulabileceklerini belirtti.
Çin geçtiğimiz yıl dünyadaki tüm halka arzların üçte 2'sini gerçekleştirdi.
Çin piyasasında varlığını sürdüren diğer bankalar ise Morganley Stanley, UBS, Deutsche Banks, CLSA Asia Pacific, Credit Suisse ve Goldman Sachs.