Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD KAPANIŞI OLUMLU OLMUŞTU

Cuma gününü madencilik ve finans hisselerine gelen alımlarla yukarıda kapatan ABD’de S&P 500 Endeksi günü 1.331 puandan ve % 0.41 tırmanışla tamamladı. Dow Jones Sanayi Endeksi ise günü % 0.31 artışla 12.441 kapadı. Risk iştahının kuvvetlenmeye devam ettiği günde Avrupa hisseleri ile uyumlu şekilde yükselen hisseler yıl başından bu yana getirilerini de S&P için % 5.84’e, Dow için % 7.46’ya yükseltmiş oldular. S&P 500 vadelileri güne % 0.01 değişimle devam ederken, ABD 10 yıllıklarında işlem yok ve son değer % 3.07 bileşik. Dolar Endeksi  75’in altında seyrinde devam ediyor. Bugün ABD ve İngiltere’de resmi tatil olması sebebiyle sadece endeks vadelileri açık olacak, spot piyasada ve bono piyasasında işlem geçmeyecek .

ASYA’DA ÖNEMLİ BİR FİYATLAMA YOK

ABD’de piyasaların kapalı olduğu günde klasik olarak işlem hacmi ve pozisyon açma iştahı düşen bölgede işlemler sakince devam ediyor. MSCI Asya Endeksi % 0.1 yükselişle yoluna devam ederken Japonya Nikkei 225 Endeksi % 0.19 gerilerken, Çin Şanghay Bileşik Endeksi ise % 0.45 primli. Avustralya’da doğal felaketlerin büyümeden 1 puan çalacağını açıklayan yetkilinin beyanatının ardından Avustralya Doları, ABD Doları’na karşı % 0.20 düşüşte. Dolar / Yen 80.80’de ve değişim göstermezken 10 Asyalı para biriminden oluşan ADXY Endeksi ise Dolar’a karşı % 0.10 yükselişte. Japonya’da Topix Endeksi’nin Piyasa Değeri / Defter Değeri oranı 0.94 olurken, yatırımcılar teorik olarak şirketlerin değerinden az ödemeyi tahhhüt ediyor denebilir.

AVRUPA’DA BORÇLU ÜLKELER YİNE LİSTENİN BAŞINDA

Haftasonu İrlandalı bir yetkiliden gelen ve yeniden bir IMF ya da Avrupa Birliği yardımı söz konusu olabileceğini savunan açıklamalar yatırımcıların dikkatini çekti. Yunanistan’a ilişkin belirsizliğin de devam ediyor olması sorunların yine / yeniden göz önüne gelmesine sebep oldu. Euro / Dolar borç krizinin devamına bağlı olarak 1.4274 ve % 0.31 düşüşte. Bugün 13’teki italya Hazine ihalelerinden başka önemli bir veri akışı bulunmazken, çevre ülkelere ilişkin haberler takip edilecek.

İÇ PİYASA SAKİNLEŞME ÇABASINDA

Cuma günü dipten gelen alımlarla 62.500’teki önemli desteğe tutunmaya çalışan İMKB 100 Endeksi’nde tatil havasında haftaya başlayan global piyasalardan güç alma isteği hakim olacak. Diğer yandan 70 binden başlayan satışlar endeksi bir düzeltme hareketine sokmuş durumda ve sene başından bu yana kayıplar % 5.45 olarak kaydedildi. Direnç olarak 63.800 ve 65.500 öne çıkan seviyeler.

TL haftaya sakin başlıyor. Diğer yandan Septe Kur’daki 1.95’in üstündeki hareket devam ediyor ve özellikle Euro tarafındaki yükseliş dikkat çekiyor. Sene başından bu yana % 10’dan fazla yükselen Euro / TL 2.2931 düzeyinde. Yıl başından bugüne kadar % 3.93 yükselen Dolar / TL ise 1.6075 seviyesinde. Gösterge tahvil ise 9 bileşiği seyretmeye devam ediyor. Caria açık rakamlarından sonra ve Merkez Bankası’nın Mayıs ayı enflasyonunu yı sonu hedefi olan % 5.5’in üstünde tahmin etmesinin ardından yükselen faiz cephesi yıl içinde gördüğü % 9.15 bileşiğe bakıyor. Uzun süredir devam eden ve kırılmalarla beraber devam eden 8.50 -9.00 aralığı tekrar test ediliyor. Bugün yurt içinde önemli bir veri bulunmazken global akış ise şu şekilde :

- Almanya'da Mart ayı inşaat siparişleri açıklanacak 09:00
- BM 4. En Az Gelişmiş Ülkeler Konferansı (İstanbul, 30 Mayıs-3 Haziran)

ABD ve İngiltere piyasaları tatil nedeniyle kapalı olacak

twitter.com/Gokhan_Sen

 

Gökhan ŞEN (gsen@bloomberght.com)

Bloomberg HT Araştırma Bölümü