Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro Asya piyasalarında dolar karşısında üç gün içinde ilk kez düşerken, bakır ve petrol fiyatları New York'ta düştü. Avrupa hükümetlerinin, yavaşlayan küresel toparlanma ortamında, bölgenin borç krizinin çözümünde güçlüklerle karşılaşacağı endişeleri piyasaları olumsuz etkiliyor.

Euro 16 önemli para biriminin 15'i karşısında değer kaybetti ve dolar karşısında yüzde 0.3 düşerek, Tokyo saati ile 13:55'te 1.4269 dolara geriledi. Petrol fiyatları yüzde 0.3 düşerken, bakır da New York'ta beş gün içinde ilk kez değer kaybetti. MSCI Asya Pasifik Endeksi, son bir yılın en büyük çaplı aylık düşüşünü göstermeye yönelirken, günlük bazda fazla bir değişiklik göstermedi. Haziran vadeli Standard & Poor's 500 endeks kontratı artı ve eksi bölgeleri arasında gidip geldi. ABD ve İngiltere ve ABD piyasaları bugün tatil nedeniyle kapalı.

Yunanistan Başbakanı George papandreu, muhalefet partilerinin desteğini almayı başaramasa bile, yeni kemer sıkma tedbirleri konusunda bastırmaya devam edeceğini söyledi. Avustralya Hazine Bakanı Wayne Swan, dün yaptığı açıklamada, ekonomik büyümenin birinci çeyrekte, doğal afetlerden dolayı önemli ölçüde kötüye gideceğini kaydetti. Bu hafta açıklanacak olan ABD verileri, istihdamın muhtemelen düşük oranda artacağını ve imalat sanayiinin yavaşlayacağını gösterebilir.

ING Groep NV2nin Hong Kong ofisinden Asya araştırmaları müdürü Tim Condon, "Yunanistan bu haftanın en önemli konusu olacak. Dikkatler bu ülkenin, gerekli olan kemer sıkma paketini kabul edip etmeyeceğinde toplanacak" dedi ve Küresel ekonomiye yönelik şüpheler, ilk önce, borç sorunu içindeki çevre Avrupa ülkelerini vuracak" şeklinde görüş bildirdi.