Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Haftanın ilk gününde kazançlar ve kayıplar arasında dalgalı seyir izleyen Asya Borsaları, ABD'de beklentilerin altında yükselen tüketici harcamaları ile altın fiyatlarındaki artışla değerlenen maden hisseleri arasında kaldı.

Avustralya'nın 1 numaralı altın üreticisi Newcrest Mining yüzde 0.8 yükseldi. Dünyanın en büyük gemi inşaatçısı Hyundai Heavy Industries Co., BNP Paribas'ın hisse fiyatı beklentisini yükseltmesi üzerine yüzde 2.6 değerlendi. Dünyanın en büyük LCD ekran panelleri üreticisi Samsung Electronics Co. yüzde 0.8 geriledi. Satışlarının yüzde 44'ünü Kuzey Amerika'da gerçekleştiren Honda Motor Co. hackerların Kanadalı müşterilerin bilgilerini kırması üzerine yüzde 1 düştü.

MSCI Asya Pasifik Endeksi, gün içindeki dalgalı seyrinin ardından günü yüzde 0.2 artışla 134.67 puandan kapadı. Endeks geçtiğimiz haftayla birlikte son 2 yılda en uzun süreli haftalık kayıp dönemini kaydetmişti. Endeksteki kayıplarda Avrupa'daki borç krizinin derinleşmesi ve yavaşlayan ekonomik toparlanma etkili oldu.

ABD'deki toparlanmanın hız kesmesiyle birlikte hisse senedi piyasalarının bir süre daha düzeltmeye gideceğini belirten UBS Wealth Management'ın yatırım müdürü Pu Yonghao, piyasanın ABD'den gelecek somut ve sürdürülebilir olumlu haberleri beklediğine dikkat çekti.

Japon Nikkei 225 Endeksi ve Güney Kore Kospi Endeksi yüzde 0.1'er, Avustralya'nın S&P/ASX 200 Endeksi ise yüzde 0.2 geriledi. Hong Kong'daki Hang Seng Endeksi ve Çin Şanghay Bileşik Endeksi ise yüzde 0.3'er değerlendi.