Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Merkez Bankası bugün yaptığı açıklamada, Döviz alım ihalelerinde tutarı 50 milyon dolardan 40 milyon dolara düşürdüğünü duyurdu.

Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamada, bazı Avrupa ülkelerine ilişkin artan kamu borcunun sürdürülebilirliği endişelerinin son dönemlerde risk iştahını olumsuz etkileyerek ülkemizin de içinde bulunduğu gelişmekte olan ülkelere yönelik sermaye akımlarının göreceli olarak yavaşlamasına neden olduğunu ve döviz alım miktarındaki azaltmanın bu yavaşlama dikkate alınarak yapıldığı vurgulandı.

Merkez Bankası'nın bu kararı dövizde hafif bir satış getirdi. Dolar/TL hafifce gevşeyerek 1.6080'den 1.6020'ye inerken, sepet kur 1.9500'ten 1.9450'ye düştü.

Garanti Yatırım ekonomisti Gizem Öztok, Merkez Bankası'nın miktarı sınırlı düşürdüğünü ve daha önce piyasadan ayda 1 milyar dolar alırken bu miktarı 800 milyon dolara düşürdüğünü kaydederek, 200 milyon dolarlık farkın piyasa için önemli bir miktar olmadığını belirtti.

Öztok, "Dolar/TL'de ilk aşamada aşağı hareket olabilir. Merkez Bankası'nın bu adımı daha çok sinyal niteliğinde. Merkez Bankası'nın TL'nin daha fazla değer kaybetmesini istemediğini anlıyoruz. Dış piyasalar son derece kırılgan ve bu durum kur üzerinde baskın faktör. Dolayısıyla kurun yönünü önümüzdeki dönemde dış piyasalar belirleyecek" dedi.