Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin'den sonra dünyanın en büyük metal üreticisi olan ABD'nin bu hafta açıklanacak olan verilerinin ekonomik yavaşlamaya işaret edeceği endişesi ile bakır New York'ta beş günde ilk kez geriledi.

New York Comex'te işlem gören temmuz teslimli bakırın paundu yüzde 1.1 kadar gerileyerek 4.1405 dolar oldu, Singapur'da ise 10.25'te 4.1625 dolardan işlem gördü. Şangay Vadeli İşlemler Borsası'ndaki bakırın tonu yüzde 0.8 kadar gerileyerek 68.120 yuandan (10,506 $) işlem gördü. Londra Metal Borsası ve ABD piyasaları bugün tatil sebebiyle kapalı.

"Küresel ekonomik veriler yüksek fiyatlar için pek destekleyici değil." diyen Goldstate Futures analisti Huang Zhulin, "Ralli geçtiğimiz hafta Çin'deki talebin süreceği beklentisi ile sürdü." yorumunda bulundu.

Bloomberg'in araştırmasına göre ABD Çalışma Bakanlığı'nın 3 haziran tarihinde açıklayacağı rapora göre nisan ayında 244 bin artış gösteren istihdam mayıs ayında 185 bin kişi artabilir. Diğer bir rapor ise fabrika siparişlerinin düşmesi ile imalat sanayi endeksinin 7 ayın en düşüğünde büyüdüğünü gösterebilir.

Bakır ayrıca, doların Avrupa Birliği hükümetlerinin bölgenin borç krizi ile başa çıkamadığı endişeleri ile euro karşısında yükselmesi ile de değer kaybetti. 
Yunanistan Başbakanı George Papandreou, muhalefet partilerinden istediği desteği göremese de daha büyük kemer sıkma politikaları için bastıracağını açıkladı.