Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Malezya ringgiti öncülüğünde değerlenen Asya paralarının yükselişinde bölgedeki varlıklara talebin artacağı ve enflasyon kontrolleri kapsamında yeni faiz artışlarının kapıda olduğu yönündeki spekülasyonlar etkili oldu.

Bloomberg-JP Morgan Asya Dolar Endeksi, Malezya'da bu hafta açıklanacak olan ve ihracatların Nisan ayında 9. kez ardarda yükseldiğini göstermesi beklenen verilerin öncesinde 3. gününde de artış kaydetti. Bloomberg anketine katıan ekonomistler ise 1 Tayland Merkez Bankası'nın 1 Haziran'daki para politikası kurulu toplantısında faiz artırmasını bekliyor. Filipinler'de ise ülkenin gayrisafi yurtiçi hasılası ilk çeyrekte yıllık bazda yüzde 4.9; bir önceki çeyreğe kıyasla ise yüzde 6.1 büyüdü.

Bu noktadan sonra bir miktar somut büyüme hıznın yakalanabileceğini, bunun da fon akışını destekleyeceğini belirten Asian Finance Bank Bhd.'nin yatırımcılarından Nik M. Khairul, faiz oranları bakımından da piyasalarda yükseliş beklendiğini ifade etti.

Malezya ringgiti, ABD doları karşısında yüzde 0.6 değerlenmeyle 3.0160'a; Tayvan doları ise yüzde 0.4 kazançla 28.779 seviyesine yükseldi. ABD doları karşısında yüzde 0.3 prim gören Endonezya rupisi 8,548'den, yüzde 0.2 yükselen Güney Kore wonu ise 1,080.25'ten işlem gördü.

Bloomberg ekonomistleri, Malezya'nın ihracatlarının yıllık bazda yüzde 10.7 yükselerek, Temmuz 2010'dan bu yana en yüksek düzeyine işaret etmesini bekliyor.

Malezya Merkez Bankası 5 Mayıs'ta ekonomik büyüme hızının istikrarlı bir şekilde devam edeceğini belirterek faiz oranlarını çeyrek puan artırmıştı.