Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Rusya Başbakanı Vladimir Putin'in başkanlığa yeniden aday olup olmayacağı konusunda sessiz kalması ve petrol fiyatlarının 2011'deki rekorundan gevşemesiyle yatırımcılar, Rusya'daki paralarını çekerken, Brezilya'ya aktarılan sermayede rekor artış kaydedildi.

Brezilya'ya aktarılan sermaye, bu yıl bir önceki yıla kıyasla iki katına çıkarken, Rusya Merkez Bankası'nın 30 milyar dolar değerinde çıkış olduğunu açıkladı. Bu rakam, 2010'da da 35.3 milyar olarak gerçekleşmişti. EPFR Global'in verilerine göre Brezilya'ya yatırılan tahvil fonları, bu yıl Rusya'ya aktarılanların 30 katına çıktı.

Rusya'daki yatırım ortamının tercih edilir seviyede olmaması ve Rusya Merkez Bankası Başkanı Sergey Ignatiev'in 26 Mayıs'ta yatırımcıların petrolde düşüşe oynaması sebebiyle rubleyi zayıflatabileceğini söylemesinin ardından sermaye, Rusya'dan uzaklaşmaya başladı.

Bazı yatırımcılar ise Putin ve Cumhurbaşkanı Dmitry Medyedev'in Mart 2012'de seçimlere ilişkin açıklamada bulunmakta kaçınması sebebiyle, Rusya'dan uzaklaşıyor.

Moskova'daki UralSib Financial Corp.'un araştırma müdürlerinden Dmitry Dudkin, yabancı yatırımcıların kimin başkan adayı olacağını merak ettiğini, bu kesinleşene kadar da beklemede kalacaklarını söyledi.

Rusya'daki ruble cinsinden tahvillerde yaşanan düşüş, ülkenin 3 yıllık tahvil faizlerini, 8 Nisan'da kaydedilen yüzde 6.25 oranından bu yana 31 baz puan yükseltti.

2007'de 81.7 milyar dolarla rekor seviyede sermaye akışı kaydeden Rusya'dan 2008'de 133.7 milyar dolar, 2009'da ise 56.1 milyar dolarlık çıkış kaydedildi.

Brezilya'da ise ticaret ve yatırım yoluyla ülkeye giren net sıcak para miktarı 45.9 milyar dolara ulaştı. Bu rakam bir önceki yılda ise 24.4 milyar dolar seviyesindeydi.