Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Templeton Asset Management'ın gelişen piyasalar grubu başkanı Mark Mobius, diğer bir finansal krizin "kapıda" olduğunu, zira önceki krizin sebeplerinin çözüme kavuşturulmadığını söyledi.

Mobius, bugün Tokyo'da basın mensuplarına yaptığı açıklamada, dünyada türev yatırım araçlarının toplam değerinin küresel gayrı safi hasılayı aştığını ve bunun da hisse senedi piyasalarında volatilite ve krize neden olduğunu belirtti.

Mobius, "Bankalar daha önceye göre daha mı büyük? Daha büyük" dedi ve "Türev araçlar regüle ediliyor mu? Hayır. Türev araçlarda halen büyüyor musunuz? Evet" şeklinde görüş bildirdi.

Üç yıl önce, küresel finansal kriz kısmen, ABD'deki riskli kredilerle ilişkili türev ürünlerin hızlı çoğalmasından ortaya çıktı ve Lehman Brothers Holdings Inc.'nin Eylül 2008'de batmasına yardımcı oldu.

MSCI Dünya Endeksi, Lehman'ın batmasından sonraki altı ayda yüzde 38 düştü. Küresel kredi piyasalarının işlemez hale gelmesi, kredi vermeyi desteklemek için merkez bankalarının finans sistemine nakit pompalamasına neden oldu.