Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Orta derecede kavrulmuş arabika kahvesi üreten ve ürünlerini Starbucks Corp. ve Nestle SA gibi şirketlere satan Kolombiya, tüketicilerin yüksek fiyatlara alışması gerektiğini söyledi. Arabika cinsi kahve talebi artarken, arzda azalma yaşanması, kahve fiyatlarını yukarı çekiyor.

Kolombiya Ulusal Kahve Üreticileri Federasyonu'nun CEO'su Luis Munoz, kahve üretiminin önümüzdeki yıl tüketimin gerisinde kalacağını vurgulayarak, bunun da arabika cinsi kahve fiyatlarının önümüzdeki 12 ay boyunca pound başına 2-3 dolar aralığında seyretmesine neden olacağını belirtti. Yüksek fiyatlar aynı zamanda üretim maliyetlerini de yukarı çekiyor.

Artan kahve fiyatları, Starbucks gibi kahve zincirlerinin de ürünlerinin fiyatlarının yükselmesine yol açıyor. Starbucks sözcüsü Alan Hilowitz, Starbucks'ın girdi maliyeti sebebiyle, şirketin paket kahve fiyatlarını yüzde 17 artırmak zorunda kaldığını söyledi. Munoz ise Starbucks ile ortaklıklarının süreceğini, şirketin Kolombiya kahvelerinin önemli bir alıcısı olmaya devam edeceğini söyledi.

Bugün federasyonun genel müdürlüğünde röportaj veren Munoz, fiyat farkını asıl farkedenlerin nihai tüketiciler olduğunu, bunun ise yalnızca Starbucks'la sınırlı olmadığını, marketlerden kahve alanlar için de geçerli olduğuna dikkat çekti.