Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa ülkelerinin Yunanistan'a yardım için daha fazla fon sağlamayı taahhüt etmelerinin ardından, euro dolar karşısında son üç haftanın en yüksek seviyesien çıkarken, Asya hisse senetleri değer kazandı. Buğday fiyatları ise, Rusya'nın tahıl ihracatına yeniden izin vermesinin ardından son üç haftanın en hızlı düşüşünü gerçekleştirdi.

17 Avrupa ülkesinin ortak para birimi dolar karşısında yüzde 0.6 değer kazanarak, Tokyo saati ile 12:58'de 1.4374 dolar seviyesine çıktı. Yen, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's Investors Service'in Japonya'nın kredi notunu negatif izlemeye almasının ardından, 16 önemli para biriminin tümü karşısında değer yitirdi. MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 1 yükseldi ve son bir yıldaki en hızlı aylık düşüşünün bir kısmını geri aldı. Haziran vadeli Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks kontratı yüzde 0.6 yükseldi. Buğday fiyatları yüzde 4.4 düşerken, petrol yüzde 0.6 yükseldi. Bakır fiyatları ise dört günlük çıkışını tersine çevirdi.

Lüksemburg Başbakanı ve Euro Bölgesi maliye bakanları topluluğu Ecofin'in başkanı Jean-Claude Juncker, Avrupa Birliği liderlerinin Yunanistan için yeni bir yardım paketi hakkında kararın Haziran ayının sonuna kadar verileceğini söyledi. Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi Çin'de öncü gösterge endeksi son altı ayın en yüksek seviyesine çıkarken, Japonya ve Güney Kore'de sanayi üretimi daha düşük bir hızda arttı.

Westpac Banking Corp.'un Sydney ofisinden şef Döviz stratejisti Robert Rennie, "Daha sakin düşüncenin hakim olacağı ve Yunanistan'a yeni yardımın geleceği yolunda bir iyimserlik var" dedi.

Euro 16 önemli para biriminin 14'ü karşısında değer kazandı. Avrupa ortak para birimi dün, Yunanistan'da ana muhalefet partisi lideri Antonis Samaras'ın Başbakan George Papandreu'nun yeni kemer sıkma tedbirlerini kabul etmemesinin ardından, 2'si dışında önemli para birimlerinin tümü karşısında hgerilemişti. Papandreu'nun paketi, 6 milyar euroluk (8.6 milyar dolar) bütçe kısıntısını ve 50 milyar euroluk kamu varlıkları satışının hızlandırılmasını içeriyordu.