Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin'in faiz artışlarını sürdüreceği ve elektrik zammının elektrik sıkıntılarını çözmeyeceğine ilişkin endişelerin etkisiyle Çin'de hisseler 9. gününde de ard arda düştü. Çin Şanghay Endeksi, 1994'ten bu yana en uzun süreli kayıp döneminden geçiyor.

Poly Real Estate Group Co., Shanghai Daily gazetesinin merkez bankasının bu haftasonu gibi yakın bir zamanda yeniden faiz arttırabileceğini yazması üzerine 8 ayın en düşük seviyesine geriledi. Poly Real Estate'in düşüşü, diğer emlak şirketlerindeki değer kaybına da öncülük etti. Agricultural Bank of China Ltd. yüzde 0.7 geriledi. Çin'in en büyük elektrik şirketinin halka açık kısmı Huaneng Power International Inc., hükümetin elektrik sıkıntılarını çözmek üzere zam yapılacağını açıklaması üzerine yüzde 1.3 artış kaydetti.

Çin Merkez Bankası'nın bu haftasonu faizleri artıracağına yönelik spekülasyonun karamsarlığı artırdığını belirten Dazhong Insurance Co.'nun fon yöneticilerinden Wu Kan, Borsadaki son kayıpların yatırımcıların yükselen enflasyon karşısında hisse senetlerine ilgi duymadığını gösterdiğini söyledi.

Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 0.1 düşüşle 2,70296 seviyesine gerileyerek, 8 gündür süren ve yüzde 5.8 değer kaybına işaret eden  kayıpları da genişletti. Endeks, 25 Ocak'tan bu yana en düşük kapanış seviyesine yöneldi. CSI 300 Endeksi de yüzde 0.2 kayıpla 2,947.3 puandan işlem gördü.

Bu ay yüzde 7.2 değer kaybeden Şanghay Bileşik Endeksi, Haziran 2010'dan bu yana en yoğun satışlı döneminden geçiyor. Endeksteki satışlarda dünyanın ikinci büyük ekonomisinin, hükümetin sıkılaştırma politikalarının ardından büyümenin hız keseceğne yönelik endişeler etkili oldu.

Çin Merkez Bankası, 2010 Ekim ayından bu yana munzam karşılıkları 11 kez, faizleri ise 4 kez artırdı. Endeks bu yıl 18 Nisan'daki zirvesinden yüzde 12 geriledi.