Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Almanya'da perakende satışlar Nisan ayında, işsiz sayısının 19 yılın ardından ilk kez 3 milyonun altına düşmesi ile birlikte arttı.

Enflasyon ve mevsimsel etkilerden arındırılmış rakamlarla, perakende satışlar Nisan ayında yüzde 0.6 arttı. Bu veri Mart ayında yüzde 2.7 düşmüştü. Bloomberg'in araştırmasına göre, perakende satışların Nisan ayında yüzde 2.7 düşmesi bekleniyordu. Satışlar geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 3.6 arttı.

Alman firmaları, ihracat siparişlerini karşılayabilmek çalışan sayısını ve üretimi artırıyor ve hükümet ekonominin bu yıl yüzde 2.6 büyümesini bekliyor. Aynı zamanda, enflasyon, enerji fiyatlarındaki artışın etkisi ile, Şubat ayından bu yana Avrupa Merkez Bankası'nın yüzde 2 olan sınırının üzerinde seyrediyor.

Helaba Bank'ın Frankfurt ofisinden Stefan Muetze, "Almanya'da istihdam piyasasındaki olumlu gelişmeler, tüketim harcamalarının arkasındaki temel faktör olarak kalmaya devam ediyor" dedi ve "Yükselen fiyatlar, özellikle petrol fiyatlarındaki yükselişler, görünümü bir miktar bulanıklaştırıyor" şeklinde görüş bildirdi.