Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Küresel ekonomik toparlanmaya ilişkin endişelerin artması ve Euro Bölgesi'nde borç krizinin derinleşmesiyle ABD doları, Kasım ayından bu yana ilk kez aylık kazanç bakımından hisse senetleri, emtia ve tahvillerin önüne geçti.

ABD'nin en çok ticaret yaptığı 6 ülkenin para birimi karşısında doların hareketini izleyen Dolar Endeksi, Mayıs'ta yüzde 2.2 değerlendi. Mayıs ayında MSCI Dünya Endeksi yüzde 2.45 gerilerken, 24 emtiayı içeren Standard&Poor's GSCI Toplam Getiri Endeksi, yüzde 6.89 düşüş kaydetti. Bank of America Merrill Lynch Global Broad Market Endeksi'ne göre, tahviller de yalnızca yüzde 1.12 oranında getiri sağladı.

Fed'in ikinci tur tahvil alım programını sonlandırmaya hazırlanması ve Yunanistan'ın temerrüde düşeceği yönündeki endişelerin hâlâ sürmesi sebebiyle traderlar euro satarak, dolara yöneldi. Aynı zamanda ekonomistlerin de büyüme beklentilerini düşürmesi üzerine güvenli varlıkların talebi arttı; hisse senedi ve emtianın cazibesi ise azaldı.

Doları destekleyen en önemli unsurun Euro Bölgesi'ndeki borç krizi olduğunu ifade eden Swissquote Bank SA'nın bai Döviz stratejisti Peter Rosenstreich, Fed'in 2012'ye kadar faiz artışına gitmeyeceğini öngörerek, kendilerinin dolarda hâlâ düşük pozisyonda kaldıklarını aktardı.