Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Antalya Yaş Meyve Sebze İhracatçı Birliği (AYMSİB) Başkanı Mustafa Satıcı yaptığı yazılı açıklamada, yılın beş ayında Antalya'dan yapılan yaş meyve sebze ihracatının, miktar bazında 273 bin 859 ton, değer bazında ise 250 milyon 645 bin 592 dolar olarak gerçekleştiğini söyledi.

Olumsuz koşullar nedeniyle yaş meyve sebze ihracatının geçen yılın aynı dönemine göre, yüzde 5,6 azaldığını aktaran Satıcı, önümüzdeki dönemde bu olumsuzlukları aşıp hedeflenilen ihracat rakamlarını yakalamaya çalışacaklarını ifade etti.

Yaş meyve sebze ihracatında ilk sırayı Rusya Federasyonu alırken, bu ülkeyi sırasıyla Bulgaristan, Almanya, Romanya ve Ukrayna izledi. Ürün bazında yaş meyve sebze ihracatı değerlendirildiğinde ise domates 145 milyon 937 bin 489 dolar ile ilk sıradaki yerini koruyor. Domatesi sırasıyla biber, hıyar-kornişon ve nar izliyor. Kıs mevsiminin içeride ve dışarıda sert geçmesi ürün kalitesini bir miktar olumsuz etkilediği gibi talepte de azalma meydana getirdi.''

Satıcı, İspanya ve Fas'ın düşük fiyatlarla pazarda yarattığı zorlu rekabetin yanı sıra, AB ülkelerinin Türkiye'den domates ihracatına yüksek gümrük vergisi uygulaması yüzünden ihracatın neredeyse imkansız hale geldiğini belirtti.

Satıcı, AB ülkelerine giriş kapısı olan Bulgaristan'daki denetimlerinin yarattığı zaman kaybı ve diğer olumsuzluklara rağmen ihracat yapmaya devam edeceklerini vurguladı.