Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro, borç sorunu ile karşı karşı karşıya olan Yunanistan'a yapılacak yardım konusundaki belirsizliğin euro bazındaki varlıklara olan talebi düşürmesi ile birlikte, önemli para birimlerinin çoğu karşısında değer kaybetti.

Eruo dolar karşısında erken saatlerdeki kazançlarını geri vererek, son üç haftanın zirvesinden düştü. Eurodaki bu düşüş, konuya yakın iki kaynağın, Yunanistan'ın yeni yardım paketinin, vadesi gelen tahvillerin, temerrüde meydan vermeksizin yenilenmesi için, tahvilleri elinde tutanlara sağlanacak teşvikleri içerebileceğini söylemesinden kaynaklandı. Aynı kaynaklar, eski Yunan tahvillerinin teminat olarak kullanılmayacağı gibi negatif teşviklerin de düşünüldüğünü kaydetti.

Royal Bank of Scotland Group Plc'nin Londra ofisinden kıdemli Döviz stratejisti Paul Robson, "Görüşmelerin ne yönde ilerlediği açığa çıkana kadar, euroda bu volatilite sürecek" dedi ve "Açık bir şekilde, tartışılacak çok şey var kurtarma konusundaki iyimserlikten dolayı son günlerde hızlı yükselen euro bıçak sırtında" şeklinde görüş bildirdi.

Euro dolar karşısında fazla bir değişiklik göstermedi ve Londra saati ile 12:14'te 1.4399 dolar seviyesinde el değiştiriyodu. Parite erken saatlerde yüzde 0.4 yükselerek 1.4448 dolara kadar çıkmıştı. Euro yen karşısında yüzde 0.2 düşerek 117.15 yen seviyesine indi. Dolar yen krşısında ise yüzde 0.2 değer kaybederek 81.35 yen seviyesine geriledi.