KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yunanistan'daki borç krizinin uzaması ve ABD ile Çin gibi büyük ekonomilerdeki yavaşlama sebebiyle yatırımcı alternatif yatırım aracı olarak kıymetli metallere yöneldi. Bunun sonucu olarak da altın ikinci gününde 1 ayın zirvesine yaklaşabilir.

Spot altının onsu Singapur'da sabah 11.12'de 1,539.10 dolardan işlem görmeden önce yüzde 0.2 kadar değer kazanarak 1,543.55 dolar oldu. Altının onsu dün 3 mayıs tarihinden beri en yüksek seviye olan 1,550.20 doları gördü. Spot gümüşün onsu ise yüzde 0.6 değerlenerek 37.055 dolardan işlem gördü.  

ABD, Euro Bölgesi ve Çin'deki imalat sanayi endeksindeki büyüme mayıs ayında yavaşlama gösterdi ki bu da küresel ekonomik büyümedeki toparlanmanın zayıfladığı anlamına geliyor. Dün açıklanan dataya göre ISM Endeksi 2009 eylülünden beri en düşük seviyeye geriyerek geçtiğimiz ay 53.5'ten daha fazla düştü.

ANZ Banking Group Ltd. emtia araştırmaları müdürü Mark Pervan, ekonomik yavaşlama verilerinin ardından "Yatırımcılar daha güvenli varlıklara yöneliyorlar." yorumunda bulundu.

Yatırımcıların ve merkez bankalarının Yunanistan'ın borç krizinin yarattığı kaygan zeminden varlıklarını korumak adına altına yönelmeleri ile külçe altın 10 yıllık rallisini 11. yıla taşıdı.

Rusya ve Meksika nisan ayında altın rezervlerini 1 milyar dolar değerinde yükselttiler. IMF'nin resmi sitesinden derlediğimiz verilere göre Rusya 13.72 metrik ton altın alırken Meksika ise 5.93 ton altın aldı.

Advertisement