Risk iştahı kapandı; Asya paraları geriledi
Dünyanın en büyük ekonomisindeki soğuma belirtileri ve Yunanistan'ın notunun bir kez daha kırılması üzerine güvenli varlık arayışı arttı; Asya paraları zayıfladı
Asya paraları, ABD'den gelen olumsuz ekonomik verilerin ve Moody's'in Yunanistan'ın notunu bir kez daha düşürmesinin ardından değer kaybetti. Asya paralarındaki düşüşte, yatırımcıların risk iştahını kapalı olması ve bu sebeple güvenli varlık arayışlarının artması etkili oldu.
Güney Kore wonu, Malezya ringgiti ve Singapur doları 5 günlük yükselişine ara verirken, Tayland bahtı ve Filipin pezosu 2 haftanın en yükseğinden gevşedi. MSCI Asya Pasifik Endeksi, Standard&Poor's 500 Endeksi'nin ABD verileriyle sert düşüş kaydetmesinin ardından bugün yüzde 1.7 değer kaybetti. S&P 500, ABD'de imalat sanayînin son 1 yılın en düşük hızında seyretmesi ve istihdam verilerinin beklentinin altında kalmasıyla, Ağustos'tan bu yana en büyük deper kaybını kaydetmişti.
ABD'deki ekonomik yavaşlamanın Asya'daki büyüme ihracatlara ilişkin endişeleri artırdığına dikkat çeken Tokyo'daki Dai-Ichi Life Research Institute Inc.'in ekonomistlerinden Tohru Nishihama, "yatırımcıların risk iştahındaki bozulma, Asya paralarına satış gelmesine neden oluyor" dedi.
Güney Kore wonu, ABD doları karşısında yüzde 0.5 düşüşle 1,079.85 seviyesine geri çekildi. Malezya ringgiti ve Singapur doları, yüzde 0.5'er kayıpla sırasıyla ABD doları karşısında 3.0210 ve 1.2365'ten işlem gördü. Tayland Bahtı ve Filipin pezosu ise yüzde 0.1'er geriledi ve 30.31 ve 43.177 seviyelerine düştü.
ABD Arz Yönetimi Enstitüsü fabrika endeksi geçtiğimiz ay 60.4'ten 53.5'e geriledi. Bloomberg'in beklentisi imalat sanayî endeksinin 57.1'e gevşeyeceği yönündeydi. Çarşamba günü açıklanan ADP'nin istihdam verilerine göre, istihdamda 38 bin kişi ile son 8 ayın en düşük artışı kaydedildi.