Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

12 Haziran'daki seçimlere 10 gün kala, Türkiye'deki seçim değerlendirmeleri dış basında da yankı buldu.

The Economist dergisi, AKP'nin 2002'den bu yana hükümetteki varlığını değerlendirdi. Derginin makalesinde ekonomik anlamdaki başarılara geniş yer verilse de, Başbakan Erdoğan'ın hükümetine ilişkin eleştiriler de dikkat çekti.

The Economist dergisindeki makalede, AKP'nin 2002'de finansal krizden yeni çıkmış bir ekonomiyi devralmış olduğunu ve bu noktadan birçok anlamda finansal istikrarın sağlandığı belirtildi.

Derginin eleştirileri arasında ise AKP Hükümeti'nin demokrasi bağlamında otokratik ve hoşgörüsüz bir partiye dönüştüğü iddiaları yer aldı.

"TÜRKİYE DEMOKRATİKLEŞME SÜRECİNDE, OTORİTERLEŞME YOK"

The Economist'in iddialarına ise çok geçmeden ilk yanıt geldi. Bloomberg HT'nin Ekonomi Direktörü Kerem Alkin'e canlı yayında özel röportaj veren Sanayi Bakanı Nihat Ergün, otoriterleşen bir ülkenin sınırlarını diğerlerine kapatacağını, Türkiye'nin ise sınırlarını birçok ülkeye açtığını söyledi.

Topluma umut veremeyenlerin korku verdiğini belirten Sanayi Bakanı, özellikle dış politika ve ekonomi bakımından birçok alanda ülkeyi ileri taşıdıklarını belirterek, "İşadamlarının önünü açan bir iktidar nasıl otoriterleşebilir?" diye sordu.

"Otoriter olmak isterseniz, insanların önünü açmamanız gerekiyor" diyen Nihat Ergün, "Türkiye, demokratikleşme sürecinde ilerleyen bir ülke, otoriterleşme yok" ifadelerini kullandı.

The Economist'in AKP'nin asker ve yargı ile savaşını otoriter olarak yürüttüğü iddiasına da cevap veren Nihat Ergün, "Türkiye'de darbe yapmaya kimse cesaret edemeyecek ki, demokratikleşebilelim" dedi.