Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

ABD'de istihdam Mayıs ayında son sekiz ayın en yavaş artışını gösterdi ve işsizlik oranı beklenmedik bir şekilde yüzde 9.1'e yükseldi. Bu durum, Fed'in ekonomik genişlemenin istihdam piyasasını desteklemeye yetmediği şeklindeki görüşünün altını çiziyor.

ABD'de tarım dışı istihdam Mayıs ayında 54,000 arttı. Bu veri Nisan ayında aşağı yönde revize edilmiş rakamla 232,000 artış göstermişti. Bloomberg'in araştırmasına göre, tarım dışı istihdamın Mayıs ayında 165,000 artması bekleniyordu. İşsizlik oranı ise yüzde 9'dan yüzde 9.1'e yükselerek bu yılın en yüksek seviyesine tırmandı.

Bu veri, artan gıda ve akaryakıt fiyatlarının ekonominin yüzde 70'ini kapsayan tüketim harcamalarının azalmasına neden olması ile birlikte, ekonomik büyümenin yavaşlamakta olduğu endişelerini artırabilir. istihdamın daha da artırılamaması, Fed'in politika yapıcılarının faizi gelecek yıla kadar sıfır seviyesi yakınlarında tutma olasılığını artırıyor.

Standard Chartered Bank2in New York ofisinden ABD ekonomisti David Semmens, veri öncesi yaptığı değerlendirmede, "Bu durum, istihdam piyasasında tam bir ivme kaybını işaret eder" dedi. Bloomberg'in araştırmasına katılan Semmens'in 65,000 artış yönündeki tahmini, tüm tahminler arasındaki en düşük rakamdı. Semmens, "Umut edelim ki bu durum devam etmeyecek yumuşak bir yama olsu. Aksi halde, tüketici harcamalarına yönelik endişeler artacak" şeklinde görüş bildirdi.