Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Hazine tahvilleri, ABD'de tarım dışı istihdamın Mayıs ayında beklenenin çok altında artış göstermesi ve işsizlik oranının yükselmesinin ardından değer kazandı. Gösterge 10 yıl vadeli tahvilin faizi bu yılın en düşük seviyesine doğru hareketlendi.

Hazine tahvilleri, ABD ekonomisinde yavaşlama işaretleri ve Avrupa'daki borç krizinin güvenli liman varlıklarına talebi artırmasının etkisiyle, üç hafta ard arda yükseliş gösterdi. Bank of America Merrill Lynch Endeksi'ne göre, Hazine tahvilleri, Mayıs ayında yüzde 1.6 getiri sağlayarak son dokuz ayın en karlı dönemini yaşadı. 

Milwaukee'de Wells Fargo & Co.'dan Joe Mueller, "Veriler hayalkırıklığı yaratıyor ve insanların umduğunun altında. Bu da Hazine kağıtlarına alım getiriyor" dedi ve "Ewkonomide açık bir biçimde yavaşlama var" şeklinde görüş bildirdi.

10 yıl vadeli ABD Hazine tahvilinin faizi sekiz baz puan düşerek, New York saati ile 08:40'ta yüzde 2.95'e indi. Vadesi Mayıs 2021'de dolacak olan yüzde 3.125 faizli tahvilin fiyatı 21/32 ya da 1,000 dolar nominal değerli beher kağıt için 6.56 dolar yükselerek 101 15/32'ye yükseldi.

ABD'de tarım dışı istihdam Mayıs ayında 54,000 arttı. Bu veri Nisan ayında 232,000 artmıştı. Bloomberg'in araştırmasına göre, tarım dışı istihdamın Mayıs ayında 165,000 artması bekleniyordu. İşsizlik oranı ise Mayıs ayına yüzde 9.0'dan yüzde 9.1'e yükseldi ve bu yılın en yüksek seviyesine tırmandı.

ABD Hazine kağıtları iki gün önce, ADP özel sektör istihdam verisinin beklenenin çok altında artması ve ISM imalat sanayi endeksinin bir yılı aşkın sürenin en yavaş genişlemesini göstermesinin ardından, ralli yaptı ve 10 yıl vadeli tahvilin faizi, 2011 yılında ilk kez yüzde 3 seviyesinin altına indi.