Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de New York Borsası hisse senetleri, beklenenden çok daha az artış gösteren tarım dışı istihdam verisinin, şirket kar tahminlerinin çok iyimser olduğu yolundaki endişeleri artırmasının etkisi ile, beşinci haftadaki kayıplarını daha da genişletti. Dow Jones Endeksi, 2004 yılından bu yana en uzun süreli haftallık bazda düşüş sürecini yaşıyor.

Caterpillar Inc. ve DuPont Co. hisseleri en az yüzde 1.5 düşerek, sanayi hisselerindeki değer kayıplarına öncülük etti. Dünyanın en büyük kargo havayolunun işletmecisi ve ekonomik büyüme için bir gösterge kabul edilen FedEx Corp. yüzde 1 değer kaybetti. Sharpie ve Rubbermade ürünlerinin üreticisi Newell Rubbermaid Inc., kar tahminini düşürmesi ve ekonomik zorlukların tüketici harcamalarını azaltmakta olduğunu açıklamasının ardından yüzde 11 geriledi.

Standard & Poor's 500 (S&P 500) Endeksi yüzde 1.1 düşerek, New York saati ile 09:33'te 1,298.87 puana geriledi ve Temmuz 2008'den bu yana en uzun haftalık düşüşüne yönlendi. Dow Jones Endeksi ise 136.72 puan ya da yüzde 1.1 düşerek 12,111.83 puana indi. Her iki endeks de üst üste beşinci haftayı da ekside kapamaya hazırlanıyor.

San Francisco'da BlackRock Inc.'nin IShares biriminden baş yatırım stratejisti Russ Koesterich, "İstihdam verileri tabuttaki son çiviydi" dedi ve "Bu veriler, ekonominin dramatik bir şekilde yavaşlamakta olduğunu teyit ediyor. Bu durum baba, Fed'in para politikasını sıkılaştırma konusunda acele etmeyeceğini söylüyor. Ekonomik büyümenin önümüzdeki birkaç çeyrekte yavaşlayacak olması dikkate alındığında, bu hareket bana, hisse senetlerinde rasyonel bir düzeltme gibi görünüyor" şeklinde görüş bildirdi.