Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Davutoğlu: Economist'in makalesi basın etiğine aykırı

Davutoğlu: Economist'in makalesi basın etiğine aykırı

Dışişleri Bakanı Davutoğlu The Economist'te yayımlanan makalenin her türlü uluslararası basın etiğine aykırı bir makale olduğunu belirtti

Giriş: 04 Haziran 2011, Cumartesi 13:07
Güncelleme: 05 Haziran 2011, Pazar 13:13

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, "The Economist" dergisinde yayımlanan ve CHP'ye destek istenen makalenin, "her türlü uluslararası basın etiğine aykırı bir makale olduğunu" söyledi.

Davutoğlu, "The Economist" dergisinde yayımlanan makale ile görüşünün ve ABD'nin bu seçime müdahalesi olup olmadığının sorulması üzerine, "Bu her türlü uluslararası basın etiğine aykırı bir makale" diye konuştu.

"Eğer bir basın etiği varsa, bu makaleyi yazanların herhalde bundan haberi yok" diyen Bakan Davutoğlu, "CHP'ye oy verin" diye bir çağrı yapılmasının "görülmüş bir şey olmadığını", bunun başka ülkelerde yapılamayacağı kaydetti.

Bunun nedeninin, bazı uluslararası çevrelerin, Türkiye'nin izlediği yoldan duyduğu rahatsızlık olduğunu belirten Davutoğlu, "Ancak belki bu da Türkiye'nin doğru yolda olduğunu gösteriyor" dedi.

İsrail'in Türkiye'den "rahatsızlık duyduğunun aşikar" olduğunu ifade eden Davutoğlu, "Kusura bakmasınlar bu bölgenin büyük ülkesi biziz" diye konuştu.

Türkiye'nin, uluslararası çevrelerin belirlediği bir alan içinde, belli bir hareket özgürlüğü olmasının, ancak bunun da İsrail'in güvenliğiyle paralel seyretmesinin istendiğini söyleyen Davutoğlu, "Türkiye edilgen bir ülke olmayacak artık, bunun zihinlerden çıkarılması gerekir. Türkiye etken bir ülkedir" ifadelerini kullandı.

-İKİNCİ GAZZE KONVOYU-

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Gazze'ye gitmesi planlanan ikinci konvoya ilişkin soruları da cevapladı. ABD'den konvoyun engellenmesine yönelik bir talep gelmediğini bildiren Davutoğlu, sivil toplum örgütlerinin faaliyetlerinin hükümet tarafından engellenemeyeceğini vurguladı.

Uluslararası toplumun, konvoyun engellenmesine yönelik çağrılar yapmak yerine Gazze'deki sorunun çözümü için İsrail'e tavsiyelerde bulunması gerektiğini belirten Ahmet Davutoğlu, İsrail'den de Filistin'de kurulacak yeni hükümeti tanımasını istedi.

Yeni bir kriz yaşanmaması için İsrail'in birkaç hafta içinde kurulacak yeni Filistin hükümetini tanıması ve ablukayı kaldıracağını belirtmesi gerektiğini kaydeden Bakan Davutoğlu, böylece sivil toplum örgütlerinin Gazze'ye yardımları Refah kapısından ulaştırabileceğini söyledi.

-SEÇİM ÇALIŞMALARI

Bakan Davutoğlu, üç haftadır yürütülen seçim kampanyası kapsamında Konya'da 28 ilçe ve yaklaşık 25 beldeyi ziyaret ettiklerini, kalanları da gelecek günlerde ziyaret edeceklerini bildirdi.

"Konya ve Türkiye geneline ilişkin seçim tahmini yapmak istemediğini" ifade eden Davutoğlu, sonucun halkın takdiri olacağını kaydetti.

Davutoğlu, AK Parti'nin, "Türkiye'nin ortak mayasını yoğuran tek siyasi parti olduğunu" belirterek, Türkiye'yi bir bütün olarak gören ve bu bütünden hareketle geleceği çizen siyaset anlayışına ihtiyacı olduğunu söyledi.

AK Parti'nin, yüzde 50 civarında oy almasını beklediğini ifade eden Davutoğlu, bir siyasi hareketin giderek artan oy almasının, "mayanın tuttuğunu gösterdiğini" bildirdi.

Davutoğlu, AK Parti'de nasıl bir değişim olduğu, kendisini yenileyip yenilemediği sorusuna karşılık, geçmişte Türkiye'nin restorasyon ihtiyacını sağlıklı karşılayamadığını ifade etti, "Türkiye, 2000'li yıllarda yaptığı restorasyonu daha önce yapabilse, çok daha güçlü bir ülke olacaktı" yanıtını verdi.

"Etrafımızda bir ateş çemberi var" diyen Davutoğlu, bütün bu ortamda Türkiye'nin siyasi anlamda kendinden emin olduğunu, ekonomik anlamda da sürekli kendisini geliştirdiğini söyledi.