Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yunanistan, yeni kurtarma paketi için AB ülkeleriyle anlaşmaya vardı. Yunanistan maliye bakanlığı, AB, Avrupa Merkez Bankası ve IMF heyetinin Yunanistan maliyesi hakkındaki incelemelerini olumlu şekilde tamamladığını açıkladı.

Avrupa Birliği, Avrupa Merkez Bankası ve IMF tarafından yapılan ortak açıklamada da, Yunanista'a yapılacak yeni yardımın, gelecek birkaç hafta boyu Atina'nın ekonomik programı üzerine gerçekleştirilecek görüşmeler sonrası Temmuz ayı başında verilebileceği belirtildi.

Ortak açıklamada, Yunan hükümetinin aynı zamanda bağımsız bir özelleştirme ajansı kuracağı duyuruldu.

Atina hükümeti,  memur sayısında önemli azaltma yapılmasını, bazı kamu kuruluşlarının kapatılmasını, taşınmaz mallarla ilgili vergilerin artırılmasını ve vergi muafiyetlerinin azıltılmasını taahhüt etti.

Açıklamada, Yunan hükümetinin sert bir orta vadeli bütçe planına bağlı olduğu belirtildi.

Ülkede likiditenin sıkışıklığının devam ettiği, ancak bankalar için yeterli likiditeyi sağlamak konusunda uygulanan politikaların yerinde olduğuna dikkat çekildi.

Yunanistan'a yapılması beklenen yeni yardımın, önce Euro Bölgesi Maliye Bakanları ve IMF Yönetim Kurulu tarafından onay alması gerekiyor.

Yunan gazetesi Kathimeriniye göre, sağlanacak ek yardım 85 milyar euro olacak. Bu yardımın 30-40 milyar Eurosu AB-IMF'den, geri kalanı ise özelleştirme sürecinden ve özel sektörden sağlanacak.