Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük ekonomisi ABD'de bu hafta açıklanacak veriler, ülke ekonomisinin geçici bir yavaşlamada mı, yoksa daha ciddi bir durgunluğa mı işaret ettiğine ilişkin önemli sinyaller verecek.

Cuma günü açıklanan istihdam verilerine göre, ABD'de Mayıs ayında istihdamda yalnızca 54 bin kişilik artış kaydedildi.

Nisan'daki olumlu  istihdam verilerinin dörtte birinin altında kalan bu rakamın, ABD piyasalarını önümüzdeki hafta da olumsuz etkilemeye devam edebilir.

Bu hafta açıklanacak olan veriler, haftalık işsizlik başvuruları, dış ticaret açığı, Bej Kitap raporu ve iş gücü piyasasındaki açık pozisyonları gösterecek. Yatırımcılar ABD ekonomisine ilişkin karamsar bir tablo çizmeye başlasa da, uzmanlar önceki ekonomik raporların geçici bir duraklamaya işaret ettiğine inanıyor.

Bağımsız araştırma şirketi ITG'nin üst düzey ekonomistlerinden Steve Blitz, Mayıs ayı rakamlarının kesinlikle geçici bir duruma işaret ettiğini söyledi. Emtia, Japonya ve Washington'daki bütçe tartışmalarına ilişkin belirsizliklerin bulunduğunu hatırlatan Blitz, böyle zamanlarda şirketlerin işe alımlarını geçici süreli durdurduğunu belirtti.

Ancak yine de ekonomistlerin daha iyimser bekleyişlerine rağmen, dünyanın en büyük ekonomisindeki problemlerin derinleşebileceğinden endişe duyuyor.