Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya Başbakanı Naoto Kan'ın başbakanlıktan çekileceğini açıklamasının ardından muhalefet ve iktidar partileri Kan'ın ne zaman ayrılacağını tartışmaya başladı.

11 Mart'taki depremin ardından yeni toparlanma sinyalleri vermeye başlamış olan Japon ekonomisi, sert bir darbe yedi. Geçtiğimiz çeyrekte eksi büyüme kaydeden ekonomi ve hükümetin bütçe açıklarına ilişkin aldığı eleştirilerin etkisiyle başbakan Naoto Kan, ekonomideki ilk toparlanma belirtilerinin ardından görevinden istifa edeceğini açıkladı.

Bu sayede Japonya'da Perşembe günü gerçekleştirilen güven oylamasını aşan Naoto Kan'ın şimdi de koltuğunu ne zaman bırakacağı tartışılıyor.

Japonya Demokratik Partisi'nin Genel Başkan Yardımcısı Katsuya Okada ve Liberal Demokratların genel sekreteri Nobuteru Ishihara, bir yandan Naoto Kan'ın ne zaman görevden ayrılması gerektiğini tartışırken, diğer yandan da 11 Mart depreminin etkilerinden çıkılması için siyasi partilerin işbirliği yapabileceğini söyledi.

Naoto Kan'ın istifa zamanını kendisinin seçeceğini söyleyen Okada, başbakanın istifasınıın zamanlaması konusunda kafa yormak yerine, ülkenin 2011 için ek bütçe konusuna odaklanması gerektiğini savundu.

Naoto Kan'ın partisinden olan Okada, Japonya başbakanının ilk ek bütçe kararları çıkarılıp uygulanıncaya kadar Kan'ın görevde kalması gerektiğini savunuyor. Diğer yandan muhalefet lideri Ishihara ise Kan'ın bir an önce görevden ayrılmasından yana bir duruş ortaya koydu.

Okada, bütçe açıkları ve ek bütçe çıkarılması konularında muhalefet partilerinin de dahil olması gerektiğini, bu konunun tüm siyasi partiler tarafınca ele alınması gerektiğini belirtti.