KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avustralya Merkez Bankası, 6 kez üst üste faiz oranlarını değiştirmeme kararı alarak, yüzde 4.75'te bıraktı. Avustralya'nın istihdam verilerinin orta karar bir hıza  işaret etmesi, enflasyonist baskıların da kontrol altında olduğunun sinyalini veriyor.

Avustralya Merkez Bankası Başkanı Glenn stevens, beklenti dahilinde gösterge faizi yüzde 4.75'te bırakma kararı aldı.

Stevens, faiz kararının ham madde fiyatlarındaki gevşeme ve uzun süredir yaklaşık yüzde 5'lerde setreden işsizlik rakamlarının bir sonucu olduğunu belirtti. Bu yıl doğal afetlerle tırmanan enflasyon rakamlarının da, Avustralya merkez bankasının yüzde 2 ila 3'lerde seyreden hedef enflasyon aşacağı düşünülmüyor.

Hava şartlarına bağlı fiyat değişikliklerinin düşeceğini, ancak kamu hizmeti ücretlerinde artışın devam etmesinin beklendiğini belirten Stevens, bankanın bunu kısa vadeli fiyat şokları olarak algıladığını söyledi. Stevens, önümüzdeki 12 ayda Avustralya'nın enflasyonunun hedef enflasyona yakın seyredeceği düşünülüyor.

Avustralya doları ise bankanın faiz artıracağına yönelik pozisyon alan yatırımcıların, pozisyonlarını azaltmasıyla önceki kazançlarını geri iade etti. Avustralya doları, ABD doları karşısında 1.0690'dan işlem gördü.

Advertisement