KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD ekonomisindeki olumsuz verilerin sonrasında Japonya maliye bakanı, yendeki değerlenmeyi yakından izlediklerini belirtti. ABD'nin ekonomik görünümünün piyasaları etkilediğini söyleyen Japonya maliye bakanı Yoshihiko Noda, yenin dün 1 ayın en yüksek seviyesine çıkmış olduğunu söyledi ve "piyasalardaki gelişmeleri yakından izleyeceğim" dedi.

Bu Noda'nın Japon yetkililerin yenin fazla değerlenmesi hâlinde müdahale edileceği yönündeki açıklamasından bu yana piyasaları izleyeceğini söylediği ilk açıklamasına işaret ediyor. Japonya en son 18 Mart'ta G-7 ülkelerinin toplu Döviz müdahalesi esnasında yen satmıştı.

Yen, dün dolar karşısında 79.98 seviyesinden 5 Mayıs'tan bu yana en yüksek düzeyini kaydetti. Yen, bugün 80.23 seviyesine geri çekildi.

Asya Borsaları bugün 4 seans üst üste küresel ekonominin yavaşlayacağına ilişkin endişeler sebebiyle değer kaybetti. MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.4 düşüşle 133.06 puandan işlem görü.

ABD Çalışma Bakanlığı geçtiğimiz hafta istihdamın son 8 ayın en düşük hızında büyüme kaydettiğini açıkladı ve ABD'nin işsizlik oranı yüzde 9.1'e yükseldi. Bir başka rapora göre ise ABD'de imalat sanayî de 1 yılın en düşük hızında ilerledi.

Japonya Maliye Bakanı Noda aynı zamanda, Japon Başbakanı Naoto Kan'la, depremin ardından ülkenin yeniden inşası için parlamentoya sunulacak 2. ek bütçe tasarısını görüştüğünü belirtti.

Japon parlamentosu geçtiğimiz ay depremin zararlarının telafisi için 4 trilyon yenlik (50 milyar dolar) ilk ek bütçeyi onaylamıştı.

Advertisement