Bloomberght
Bloomberg HT Haberler İşte Hükümetin Cari Açıkla Mücadele Planı

İşte Hükümetin Cari Açıkla Mücadele Planı

Devlet Bakanı Ali Babacan cari açıkla mücadelede yeni yol haritasını ilk kez Bloomberg HT'de açıkladı. Babacan, "Vergi artışı yok, FİK kurulacak, BDDK ve TMSF ilave önlem alabilir" dedi

Giriş: 07 Haziran 2011, Salı 14:42
Güncelleme: 08 Haziran 2011, Çarşamba 07:48

Başbakan Yardımcısı ve Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Ali Babacan, hükümetin cari açıkla mücadelede yeni yol haritasını ilk Bloomberg H’de açıkladı. Ekonomi Direktörü Kerem Alkin’in sorularını yanıtlayan Babacan, bütçede cari açığa yönelik 4 kademeli bir planları olduğunu kaydetti.

Babacan, öncelikle bütçede tedbir almamayı istediklerini bu durumda bile bütçe açığının yılsonu hedeflerinin altında kalacağını kaydetti. İlave önleme ihtiyaç duyulması halinde ikinci aşamada yeniden yapılandırmadan elde edilen gelirin borçlarda kullanılmasının gündeme gelebileceğini söyleyen Babacan, üçüncü aşamada ise harcamaların kısılmasının gündeme geleceğini kaydetti. Babacan, vergi artışının ise son kademede devreye alınabileceğini kaydetti. Babacan, “Vergi artışına ihtimal vermiyorum. Çünkü bu durumda enflasyon üzerinde olumsuz bir etkiye sebep olacaktır. Bu nedenle vergi artışı olacağını sanmıyorum” dedi.

FİNANSAL İSTİKRAR KOMİTESİ GELİYOR

Babacan kurulacak Finansal İstikrar Komitesi’nin (FİK) da cari açıkla mücadelede önemli rol oynayacağını kaydetti. Birçok kurumun çalışmalar yaptığını ancak bunun daha geniş şekilde bütün kurumların bir araya geldiği bir zeminde tartışılması gerektiğini kaydeden Babacan, kurulacak kurulun bu süreci kolaylaştıracağını belirtti. Babacan, F inansal İstikrar Komitesi kurulma çalışmalarıyla ilgili olarak da detaylı bilgiler verdi.

ÖZERK KURUMLAR ÖZERK KALACAK

Komite’nin yapısının Kanun Hükmünde Kararnameyle düzenleneceğini belirten Babacan, iki önemli görevi olacağını belirtti. Babacan, Komitenin 2 aşamada sorumluluklar üstleneceğini ifade ederek, ilk aşamada testi kırılmadan önce yapılması gerekenlerle ilgili önleyici tedbirler alınacağını, ayrıca sıkıntılı bir tablo ortaya çıktığında sürecin yönetiminde de komitenin önemli yetkileri bulunacağını söyledi. Babacan, özerk kurumların özerk kalmasını dikkate alan bir yapı kurulacağın belirtti.

BDDK VE TMSF DEVREYE GİREBİLİR

Babacan, cari açıkla mücadele konusunda bilgi verirken, kısa ve orta vadede sürecin yönetilmesi, uzun vadede ise enerji, işgücü piyasası, AR-GE gibi alanlarda yapısal reformlarla çözüm üretilmesi gerektiğini anlattı. Cari açıkla mücadele sürecinde BDDK'nın yeterince kullanılmadığı yönündeki eleştirilerin hatırlatılması üzerine Babacan, şöyle konuştu: ''Merkez Bankamızın uygulamaları, ağırlıklı olarak sektörün tümüne yönelik ve genel uygulamalar. Banka bazındaki uygulamalar için bizim iki kurumumuz var; BDDK ve TMSF. Dolayısıyla şu ana kadar, her ne kadar makro ve genel uygulamalar yaptıysak da bundan sonraki dönemde BDDK'nın bir miktar daha aktif ve banka bazında uygulama yapmaya başlaması kimseyi şaşırtmamalı. Bunlar olabilecek gelişmeler.''

BAKANLIKLARDA SÜRPRİZ OLABİLİR

Babacan, Bakanlar Kurulu yapısında değişiklik öngören Kanun Hükmünde Kararname üzerinde uzun süredir çalıştıklarını, bir çok farklı alternatif üzerinde durduklarını belirtti. Çalışmanın devlet bakanlıklarının kaldırılması düşüncesiyle başlatıldığını ancak süreç içinde hükümetin yeniden yapılandırılmasına döndüğünü anlatan Babacan, ''Açıkçası ben sona yaklaşıldığını düşünüyorum. Yakın bir zamanda, bir kaç gün içerisinde dahi neticelendirilip açıklanacak bir aşamada. Sayın Başbakanımızın zaten tercihi bunu seçimlerden önce açıklamak, ki seçimlerden sonra kurulacak yeni hükümeti yeni kadroyu da bu yeni yapı üzerine kurgulamak'' dedi.

İşte Cari Açıkla Mücadele Planı:

-Bütçede sıkışlaştırma gerekirse 4 kademede devreye alınacak. Son kademe vergi artışı olacak

-Orta Vadeli Program cari açık dikkate alınarak hazırlanacak

-Cari açıkla mücadelede eşgüdüm için Finansal İstikrar Komitesi kurulacak.

-BDDK ve TMSF banka bazında önlem alabilecek