Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Fitch Ratings Finansal Kuruluşlar Araştırma Direktörü James Watson, Bloomberg HT'den Gökhan Şen'in canlı yayında sorularını yanıtladı. Watson, gelişmekte olan ülkelerde yaşanan kredi genişlemesi, bankaların bu konudaki adımları, Türkiye'nin kredi hacminin gayrisafi yurtiçi hasılaya oranı ve uzun süredir beklenen ancak hâlâ gelmeyen kredi notu artışı üzerine önemli açıklamalarda bulundu.

Çin, Hindistan ve Türkiye gibi gelişmekte olan piyasa ülkelerindeki kredi büyümesini değerlendiren Watson, hızlı kredi büyümesinin bankacılık sektörü için risk teşkil ettiğine dikkat çekti. Watson, özellikle Çin'de kredi büyümesinin çok hızlı gerçekleştiğini hatırlatarak, kredi riskinin bankaların bilançolarını olumsuz etkileyeceğini belirtti. Watson, bunun tüm gelişmekte olan ülkeler için dikkat edilmesi gereken bir risk olduğuna değindi.

TÜRK BANKALARI GELİŞEN PİYASALAR ARASINDA EN İYİ PERFORMSLARDAN BİRİNE SAHİP

Fitch Ratings Finansal Kuruluşlar Araştırma Direktörü Watson, Türkiye'deki bankalardan ise övgüyle bahsetti. Türkiye'deki bankaların ise hâlâ artı durumda olduğunu belirten Watson, ancak Merkez Bankası'nın uyguladığı karmaşık politikalarının bankaların kârlılıklarını nasıl etkileyeceğinin belirsiz olduğunu ifade etti.

Watson, Türkiye'deki bankaların hem sermaye oranları, hem de dayanılırlıkları bakımından, kaliteli göründüğünü ve gelişen piyasalardaki bankalar arasında en iyi performanslardan birine sahip olduklarını aktardı.

KREDİ HACMİ/GSYH ARTIŞI DOĞAL BİR SÜREÇ

Artan kredi hacmi/GSYH oranını değerlendiren Watson, bu yükselişin normal bir süreç olduğunu söyledi. Kurumsal ve hanehalkının daha fazla kredi talebinin olmasının doğal olduğunu ifade eden James Watson, Türkiye'deki bankaların bunu iyi finanse edebildiklerini belirtti.

Watson, “Ancak büyümeye baktığımızda, gelecek 1.5 yılın kredi hacmi/GSYH oranı bakımından daha dikkatli izlenmeli” yorumunda bulundu.

TÜRKİYE'NİN 12 AY İÇİNDE NOTUNUN ARTIRILMASI CİDDİ OLASILIK

James Watson, uzun süredir kredi notu artışı ve yatırım yapılabilir seviyesine çıkarılmayı bekleyen Türkiye'nin kredi görünümünün çok pozitif olduğuna dikkat çekti.

Watson, Türkiye'nin 12 ay içinde notunun artırılmasının ciddi olasılık olduğunu belirterek, cari açık artışının mutlaka not artışını etkileyeceği anlamına gelmeyeceğini söyledi.