Advertisement

Deloitte LLP, Avrupa'nın zirvedeki beş futbol liginde görülen rekor büyümenin, Kıta'nın futbol endüstrisini, 2009-10 döneminde, yüzde 4 genişleterek, tüm zamanların en yüksek düzeyi olan, 16.3 milyar euroya (23.8 milyar dolar) çıkmasını sağladığını kaydetti.

Son açıklanan rakamlara göre, "Beş Büyük" olarak adlandırılan, İngiltere'de Premier League, Almanya'da Bundesliga, İspanya'da La Liga, İtalya'da Serie A ve Fransa'da Ligue 1'in gelirleri, 2008-09 sezonuna göre yüzde 5 artarak 8.4 milyar euroya çıktı.

Deloitte'in Sports Business Group biriminden Dan Jones, "Elit futbolda çok iyi bir görünüm var" dedi.

Jones, "Futbolun insanların en son vazgeçecekleri birşey olduğu bilinen bir durum" dedi ve "Kendi futbol takımları için insanların hissettikleri tutku, eğlence. Bunlar insanların günlük yaşamdaki güçlükleri unutmalarını ve bunlardan uzaklaşmalarını sağlıyor" şeklinde görüş belirtti.

Yayın gelirlerinin yüzde 8 artarak 4 milyar euroyu aşması, büyümeyi sağlayan önemli bir faktör. Deloitte'e göre, Premier Leauge'in yayın gelirleri yüzde 7 artarak 1.04 milyar sterline (1.7 milyar dolar) çıktı ve ilk kez bir ülke liginde yayın gelirleri 1 milyar sterlin seviyesini aştı.

Jones, "Şifreli yayın bu görünümde en fazla kazananlardan biri oldu" dedi.

Genel anlamda, Premier Leauge klüp gelirleri yüzde 2 artarak yaklaşık 2.5 milyar euroya ulaştı. Bu rakam, ikinci sıradaki Bundesliga'nın 800 milyon euro üzerinde.