Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Ticaret ve hizmet ciro endeksi %7.9 düştü

Ticaret ve hizmet ciro endeksi %7.9 düştü

İlk çeyrekte ticaret ve hizmette ciro endeksi yıllık bazda yüzde 26,8 artarken, çeyrek bazında (Ekim-Aralık) yüzde 7,9 azaldı

Giriş: 09 Haziran 2011, Perşembe 11:14
Güncelleme: 09 Haziran 2011, Perşembe 14:43

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Ticaret ve Hizmet Endeksleri 2011 yılı I. Dönem sonuçlarını açıkladı. NACE Rev.2'ye göre hesaplanan 2005=100 temel yıllı, Üç Aylık Ticaret - Hizmet Ciro Endeksi 2011 yılı I. dönemine ilişkin sonuçlara göre, ticaret ve hizmette, bir önceki döneme göre ciro düşerken; istihdam, brüt ücret-maaş, çalışılan saat, hem geçen yılın aynı dönemine göre hem de bir önceki döneme göre arttı.

Açıklamaya göre, Ticaret-Hizmet İstihdam Endeksi, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2,7, bir önceki döneme (Ekim-Aralık) göre yüzde 0,4 arttı.

Ticaret-Hizmet Çalışılan Saat Endeksi, bu yılın Ocak -Mart döneminde, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4,3, bir önceki döneme göre yüzde 0,4 yükseldi.

Ticaret - Hizmette Brüt Ücret - Maaş Endeksi, Ocak-Mart döneminde, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 15, bir önceki döneme göre yüzde 3,9 artış kaydetti.

CİRO ENDEKSİNDE AYRINTILAR

Ticaret-hizmette ciro endeksi, ilk çeyrekte, geçen yılın ocak-mart dönemine dönemine göre yüzde 26,8 artarken, bir önceki döneme göre yüzde 7,9 düşüş kaydetti.

Alt sektörler itibariyle, motorlu kara taşıtlarının ve motosikletlerin toptan ve perakende ticareti ve onarımında ciro endeksi, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 59,5 artarken, bir önceki döneme göre yüzde 21,3 düştü.

Ulaştırma ve depolama alt sektöründe ciro endeksi, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 31,9, bir önceki döneme göre yüzde 10,3 arttı.

Ciro endeksinde, bir önceki döneme göre en yüksek düşüş, yüzde 57,6 ile mimarlık ve mühendislik faaliyetleri, teknik test ve analiz faaliyetlerinde oldu.

ÜCRET, MAAŞ, İSTİHDAM ENDEKSLERİ

Ticaret-hizmette brüt ücret ve maaş endeksleri, geçen yılın ilk çeyreğine göre yüzde 15, bir önceki döneme göre yüzde 3,9 artarken, konaklama ve yiyecek hizmeti faaliyetlerinde, bir önceki döneme göre yüzde 3,2, idari ve destek hizmeti faaliyetlerinde yüzde 2,6 azaldı.

İstihdam endekslerinde de bir önceki döneme göre, konaklama ve yiyecek hizmeti faaliyetlerinde yüzde 4,2, bilgi ve iletişim faaliyetlerinde yüzde 0,9, idari ve destek hizmet faaliyetlerinde yüzde 4,9 azalma kaydedildi.

Çalışılan saat endekslerinde, bir önceki döneme göre, konaklama ve yiyecek hizmeti faaliyetinde yüzde 5,4, idari ve destek hizmeti faaliyetinde yüzde 6,6 azalma oldu.