GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Önce Almanya'da görülen ve bugüne kadar 27 kişinin ölümüne neden olan EHEC adı verilen bakteriden kaynaklanan salgından dolayı İsveç'te sebze fiyatları tarihinin en düşük seviyesine indi.

Sebze ve meyve fiyatlarında Avrupa ülkeleri arasında en pahalı ülke olarak bilinen İsveç'te son aylarda yaşanan ve salatalık başta olmak üzere sebze ve meyveden insanlara geçtiği bilinen EHEC bakterisinden dolayı fiyatlar bir anda düştü. Daha çok Güney Avrupa ülkeleri ile Ortadoğu ülkelerinden ithal edileni sebze ve meyvelerin satıldığı İsveç'teki marketlerde, özellikle salatalık fiyatları yarı fiyatından daha düşük fiyata satılmasına rağmen marketlerde hala alıcı bulamıyor.

İthal sebze ve meyvelerin yanında İsveç'te yetiştirilen ürünler de fazla alıcı bulamıyor. İsveçli üreticiler çok düşük fiyata satmaya çalıştıkları salatalıklara alıcı çıkmaması nedeniyle ürünlerin ellerinde kaldığını bu nedenle kamyonlarca sebzenin çöpe atıldığını ifade ediyorlar.

Kuzey Avrupa ülkeleri ile birlikte İsveç'te de gıda sektöründeki toptancılar arasında en büyük firmalardan biri olan Axfood'un yöneticilerinden Hans Holmstedt, yaptığı açıklamada, ''Marketlerde yılın en düşük fiyatlarıyla sebze satılıyor. Satılan ürünlerin çoğu maliyetinin altında satışa sunuluyor. Bu yaşananlar çok sıra dışı bir durum'' diye konuştu.

İsveç'te son günlerde domatesin kilosu 7,90 ile 8,90 krona (1.5 lira) kadar inerken, salatalığın kilosu da 7 ile 8 krona (1,4 lira) satışa sunuluyor. Ancak marketler yinede alıcı bulmakta zorlanıyor. Normal sezonda İsveç'te bu ürünler iki katından daha yüksek fiyata alıcı buluyordu.

Advertisement