KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası, bugünkü toplantısında politika faizini değiştirmezken, Başkan Trichet'nin TSİ 15:30'da yapacağı basın açıklamasında Temmuz ayı toplantısında faiz artırımına gidilebileceği yönünde işaret verebilir.

Avrupa Merkez Bankası yetkilileri, bugünkü toplantıda politika faizini değiştirmeyerek yüzde 1.25'te bıraktı. Bloomberg'in araştırmasına katılan 52 ekonomistin tümü, politika faizinde değişikliğe gidilmeyeceği tahmininde bulunmuştu. Trichet, bugünkü açıklamasında, enflasyon konusunda "güçlü ihtiyat" söyleminde bulunursa, bu durum, gelecek ayki toplantıda faiz artırımı yapılacağının bir işareti olarak değerlendirilecek.

Avrupa Merkez Bankası politika yapıcıları, petrol fiyatlarının baskısı ile yükselen enflasyonun ücret taleplerine yansıyacağı endişesini taşıyorlar. Politika yapıcıların para politikasını normalleştirme görevi, Yunanistan'ın borç krizinin ne kadarlık bölmünü özel sektör kreditörlerin üstleneceği konusunda Almanya tarafından başlatılan tartışmanın da etkisi ile daha karmaşık hale geliyor.

Londra'da Roubini Global Economics'ten kıdemli araştırma analisti James Mason, "Avrupa Merkez Bankası açık bir şekilde, para politikasını çevre ülkelere göre hazırlamayı düşünmüyor" dedi ve "Banka'nın faizleri kendi planlarına göre yükseltmesini bekliyoruz" şeklinde görüş bildirdi.

Advertisement