KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya'daki merkez bankalarının enflasyon önlemleri kapsamında faizleri artırmaya devam etmesinin küresel ekonomik toparlanmayı yavaşlatacağını ilişkin endişe sebebiyle Asya Borsaları sert düştü. MSCI Asya Pasifik Endeksi, Ekim 2008'den bu yana en büyük haftalık zararını kaydetti.

Güney Kore'nin en büyük alışveriş merkezi Lotte Shopping Co., ülkenin merkez bankasının bu yıl 3. kez faiz artırmasının ardından yüzde 1.9 değer kaybetti. Çin'in 1 numaralı araba üreticisi SAIC Motor Corp., yolcu arabalarının satışının 2 yıldan bu yana ilk kez azalması üzerine yüzde 1.6 geriledi. Hang Lung Properties Ltd. ise emlak piyasalarının zayıflayacağına yönelik spekülasyon üzerine Hong Kong'taki imar şirketlerinin düşüşüne öncülük etti.

Yatırımcıların Avrupa'daki borç krizi ve ABD ekonomisindeki yavaşlamalar sebebiyle tedbirli olduklarına dikkat çeken Hong Kong'taki RBC Investment Management'ın yatırımcılarından Yoji Takeda, ASya'da da enflasyon baskılarının belirsizliklere bir yenisini daha eklediğini ifade etti.

MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.2 kayıpla 132.36 puana geriledi. Endeks, gün içinde kaydettiği yüzde 0.7'ye varan kazançları da böylece geri iade etmiş oldu. Endeksin bu haftayı yüzde 1 aşağıda tamamlaması bekleniyor.

MSCI Asya Pasifik Endeksi'nden 2 Mayıs'tan bu yana 407 milyar dolarlık kazanç silindi.

Advertisement