Advertisement
SEYAHAT ABONE OL

Mısır Turizm Bakanlığı'nın, halk ayaklanmasının ardından neredeyse bitme noktasına gelen turizmi canlandırmak için İranlı turistlerin Mısır'ı ziyaret etmesini sağlayacak bir proje üzerinde çalıştığı bildirildi.

Mısır'da yayımlanan bağımsız El Masri El Yovm gazetesinin haberine göre, söz konusu proje, Sufi lideri Muhammed Ebu El Azayım tarafından bakanlığa önerildi.

El Masri El Yovm gazetesine açıklamalarda bulunan Mısır Turizm Bakan Yardımcısı Hişam Zagzu, Mısır'ın kendisi için yeni turizm pazarları açmak istediğini ifade ederek, İranlı turistlerin Mısır'a özel bir proje ile gelmelerinin amaçlandığını söyledi.

Zagzu, üzerinde çalıştıkları projeyi, turizm ve dışişleri bakanlıkları ile güvenlik kurumlarının koordinasyonunda sağlayacaklarını anlattı.

Mısır Turizm Tanıtma Ajansı Başkanı Sami Mahmud ise İran'ın, Mısır'a yılda 500 bin turist gönderebilecek bir kapasitesi bulunduğunu tahmin ettiklerini dile getirdi.

Mahmud, İran'dan 500 bin turistin gelmesi halinde bunun her gün için Mısır'a kazandıracağı ortalama paranın, 30 milyon Mısır paundu (yaklaşık 8 milyon Türk Lirası) olarak öngörüldüğünün altını çizdi.

Haberde İran tur şirketlerinin dini turizm kapsamında Mısır'a turist getirmek için istekli oldukları vurgulanırken, iki ülke delegasyonlarının görüşmesi sırasında İran'ın İsfahan kenti Valisi Ali Reda Zakir'in Mısır hükümetinin projeyi onaylaması halinde, Mısır'a 3 milyon İranlı turist gönderme sözü verdiği bildirildi.

Bu arada, güvenlik onayı bekleyen dini turizm projesine, Selefi gruplarının "Şii yayılmacılığını besleyeceği gerekçesi" ile karşı çıktıkları kaydediliyor.

Seleflilerin sözcüsü Halid El Said, projenin hayata geçirilmesi halinde Mısır'ın Sünni yapısını korumak için medya kampanyalarına başlayacaklarını ve Şii yayılmacılığını önlemek için çaba göstereceklerini belirtti.

İran, Mısır 1979 yılında İsrail ile Camp David anlaşmasını imzaladığı için bu ülke ile diplomatik ilişkilerini kesmişti.