HABERLER ABONE OL

İngiltere'nin güney Lefkoşa Yüksek Komiseri Matthew Kidd, Kıbrıs sorununun çözümü durumunda Kıbrıs'taki İngiliz üsleri topraklarının bir bölümünden feragat edilmesine dair önerilerinin hala geçerli olduğunu söyledi.

Kidd, Rum haber ajansına yaptığı açıklamada, ülkesinin Kıbrıs sorununun çözüm sürecine katkıda bulunmaya hazır olduğunu belirtti.

Kıbrıs sorununun çözümü durumunda, adadaki üslerinin bulunduğu toprakların bir bölümünden feragat etmelerine dair önerilerinin geçerliliğini koruduğunu ifade eden Kidd, bunun, "bir anlaşmaya varılması için İngiltere'nin kendi adına verebileceği önemli bir şey olduğunu düşündüklerini" kaydetti.

Kidd, İngiltere'nin müdahil tarafları teşvik etmek, aynı zamanda ''yardımcı fikirler'' sunmak için, her türlü olanak ve nüfuzu kullandığını söyledi.

Kidd, ayrıca, İngiltere Dışişleri Bakan Yardımcısı David Lidington'un, Kıbrıs sorununun çözüm sürecindeki gelişmeleri bizzat dinlemek için 27 Haziran'da Kıbrıs'a geleceğini açıkladı.

Ankara ve Londra'daki Türk yetkililerle sürekli istişare içerisinde bulunduklarını ve ''barış'' sürecinde olumlu tavırlar takınmaları konusunda kendilerini sürekli teşvik ettiklerini belirten Kidd, ''Tarafların, Güney Kıbrıs'ın AB dönem başkanlığını devralmasından önce bir çözüme ulaşabileceklerine inanıyor musunuz'' sorusuna karşılık şunları söyledi:

''Bugüne kadar ortaya çıkan görüş birliğine varma kabiliyeti, bize göre, tarafların iradesi ve kararlılığıyla, bu hedefin başarılabileceğine inanmamız için bir sebeptir.''

İngiltere'nin Kıbrıs'ta Ağrotur ve Dikelya olmak üzere iki askeri üssü bulunuyor. İngiltere 2004 Annan Planı referandum sürecinde, çözüm halinde üslerinden bir bölümünü taraflara vereceğini açıklamıştı.

Advertisement