Seçim sonrası piyasalar
Küresel piyasalarda satış devam ederken seçim sonrası TL varlıkların yönü merak ediliyor
Türkiye seçimini yaptı meclis yeniden şekilllendi.
SEÇİM SONRASI İLK FİYATLAR
Adalet Ve Kalkınma Partisi'nin oyların yarısını alarak iktidara gelmesinden sonra verilen ilk tepki TL'de görüldü. Sepet Kur 1.9132'ye inerken, Dolar/TL ise 1.5721'e gevşedi. Bir süredir yatırımcıların beklentisi dahilinde olan tek parti hükümetinin fiyatlar zaten kısmen girdiği bekleniyor.
Bloomberg HT'nin yaptığı ankete göre seçimlerden önce iç piyasa uzmanları fiyatlamanın % 50 bu şekilde olduğunu düşünüyorlardı. Seçim sonuçları sorulduğunda ise beklentiler karışıktı. En olumlu sonuç olarak 300-330 milletvekili sayısı görülürken, bunun gerçekleşmesi durumunda en iyi tepki vermesi beklenen varlık sınıfı ise İMKB olmuştu. Diğer yandan bugün saat 10:00'da açıklanacak olan Cari Denge rakamları hayli önemli olacak. Geçen ay 9.8 milyar Dolar olarak gerçekleşen cari açığın bu ay 7.6 milyar Dolar olması bekleniyor. İMKB 100'de 64.500 ve 65.600 seviyeleri direnç olarak takip edilirken, 63.500 ve 62.500 bölgeleri ise destek olarak izleniyor.
Gösterge tahvil ise Cuma gününü % 8.87 bileşikten tamamlamıştı.
ABD'DE SERT SATIŞLAR YAŞANDI / ASYA TAKİP EDİYOR
Gelen veri setinin ekonomik toparlanmada yavaşlamaya işaret etmesi ve FED'in kısa vadeli yarattığı belirsizlik sebebiyle düşmeye devam eden ABD borsaları Cuma günü Mart ortasındna bu yana en düşük seviyeye inerken 29 Nisan'da görülen zirve seviyeden yaşanan kayıplarla endekslerden yaklaşık olarak 1 trilyon Dolar silinmişti. S&P 500 Endeksi günü % 1.40 düşüşle 1.270 puandan tamamlarken, Dow Jones Sanayi Endeksi ise günü 12 bin seviyesinin altında 11.951 puandan kapattı. Dolar Endeksi 74.88 seviyesinde ve ABD 10 yıllık tahvilinin bileşik faizi ise % 2.98'de. ABD Endeks vadelileri hafif artıda güne devam ediyorlar.
Cuma günü ABD'de yaratılan olumsuz havanın Asya'ya yansıması fiyatlar
üstünde etkili oluyor. Diğer yandan Çin'de aylık kredilerin sert şekilde
yavaşlayarak, artış hızının 2008 düzeyine dönmesi sert iniş/ani durma gibi ekonomik terimleri gündeme getirdi. Buna göre büyümeyi öne çekerek ekonomisinin hızlandıran Çin, otoritelerin de aldığı tedbirlerle ekonomiyi soğutmaya çalışırken başarılı olamayacak. Önlemlerin çok sert sonuçları olacak ve ekonomi ani şekilde yavaşlayacak. Bu görüşe katılmayan ekonomistlerin sayısının ise çok daha fazla olduğunu belirtmek gerekiyor.
Yarın enflasyon verileri açıklancak Çin'de ise borsadaki satışlar % 1'I
aştı. Japonya Nikkei Endeksi % 0.77 düşerek 9.441 puana inerken, Avustralya'da resmi tatil nedeniyle piyasalar kapalı. Dolar/Yen, Japonya Merkez Bankası'nın alabileceği ekstra önlemler sebebiyle gevşerken son okuma 80.53. Hong Kong'da hisse senetlerinin düşeceği beklentisiyle açılan kısa pozisyonlar Eylül ayındna bu yana en yüksek seviyeye tırmandı. MSCI Asya Endeksi % 1.5 aşağıda.
Haftasonu, Yunanistan'da yaşanacak temerrüdün Euro için kriz olmayacağını açıklayan Almanya Merkez Bankası Başkanı'nın açıklamalarından sonra Euro'daki gerileme devam ediyor. Dolar'ın da değer kazanmasına sebep olan bu gelişme sonrasında emtia fiyatları da aşağı geliyor. Cuma günü Suudi Arabistan'ın günlük üretim kotasını artıracağını açıklayan hükümet yetkilisi sonrasında fiyatlar aşağıda kalmaya istekli, son değer ABD tipi ham petrol için varil başına 98.73 Dolar olurken, Brent ise 118.43 Dolar'da. Değerli metallerde geri dönüş varken, tarımsal emtiada ise karışık bir seyir hakim.
Bugün beklenen veri akışı ise şu şekilde :
10.00 TCMB ödemeler dengesi istatistiklerini açıklayacak.
10.00 TÜİK, finansal yatırım araçlarının Mayıs ayı getirilerini, Nisan ayı sanayi ciro ve sipariş endekslerini ve süt ürünleri üretim istatistiklerini yayımlayacak.
18.00 BDDK banka kredileri
Twitter.com/Gokhan_Sen
Gökhan ŞEN (gsen@bloomberght.com)
Bloomberg HT Araştırma Bölümü