Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin'in sanayi üretiminin beklentinin üzerinde gelmesi ve Japonya Merkez Bankası'nın 500 milyar yen (6 milyar dolar) değerindeki teşvik paketini açıklamasının sonrasında Japon hisseleri değer kazandı; Nikkei 225 Endeksi son 2 haftanın en büyük kazancını kaydetti.

Fukuşima'daki nükleer santralin operatörü Tokyo Electric Power Co. yüzde 21 artışla, Nikkei'de yer alan hisselerin yükselişine öncülük etti. Chubu Electric Power Co yüzde 8.6 değerlendi. Japonya'nın en büyük halka açık bankası Mitsubishi UFJ Financial Group Inc., yüzde 2.2 yükseldi.

Nikkei 225 Endeksi yüzde 1'lik artışla 9,545.08 puana ulaştı ve böylece Japonya Merkez Bankası'nın teşvik paketini açıklamasının ardından elde ettiği kazançları da genişletti. Japonya Merkez Bankası Masaaki Shirakawa'nın emlak gibi teminatı olmayan şirketler için kredi teşvik paketi çıkarılacağını açıkladı.

Daha kapsamlı bir endeks olan Topix Endeksi ise yüzde 1.2 artış kaydederek 821.01 puana yükseldi. Endeks, 11 Mart'taki depremden bu yana yüzde 13 aşağıda seyrediyor.

Japonya Merkez Bankası aynı zamanda faiz kararını açıklayarak, politika faizlerini 0-0.1 aralığında sabit tuttu. Banka, 30 trilyon yen değerindeki teşvik paketinde ve 10 trilyon yenlik varlık alım programlarında bir değişikliğe gitmedi.