Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin ve Hindistan'daki tırmanışa geçen enflasyon ve Yunanistan'daki borç krizinin kötüleşmesiyle yatırımcı için güvenli liman olan altın düşüşünü keserek yükselişe geçti. Gümüş, platin ve paladyum da aynı şekilde değer kazandı.

Spot altının onsu yüzde 0.5 kadar artışla 1,523.02 dolardan işlem görürken, Singapur'da ise 14.48'de 1,522.13 dolar oldu. Ağustos teslimli altının onsu yüzde 0.5 kadar değer kazanarak 1,523.40 doları gördü.

Çin’de enflasyon Mayıs ayında da yüksek geldi. Dünyanın en hızlı büyüyen ekonomisi Çin’in enflasyonu Mayıs’ta 34 ayın en yüksek seviyesine çıktı. Çin'in istatistik kurumunun verilerine göre tüketici fiyatları son 3 yıl içindeki en büyük hızı göstererek geçtiğimiz ay yüzde 5.5 arttı.

Hindistan'ın bugün açıklanan verilerine göre toptan eşya enflasyonu mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 8.66, aynı dönemin bir yıl öncesine göreyse yüzde 9.06 sıçradı.

Standard & Poor's'un not indirimi ile Yunanistan ise dünyadaki en düşük nota sahip oldu. S&P yetkilileri ülkenin iflas edebileceği yönünde görüş bildirdiler.  

"Yükselen enflasyon karşısındaki en büyük faydayı altın yatırımcısı görüyor." diyen Tongyang Futures uzman traderı Park Jong Beom, "Yine altın yeni bir düzeltme görmeden 1,550 dolar seviyesini aşamaz." yorumunda bulundu.