Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de toptan eşya maliyetleri Mayıs ayında, yüksek akaryakıt fiyatları ve giyim-kuşam ve tekstil ürünleri fiyatlarının son 30 yılın en hızlı artışını göstermesi sonrası beklenenden hızlı bir artış gerçekleştirdi.

Üretici fiyatları endeksi Mayıs ayında yüzde 0.2 arttı. Bloomberg'in araştırmasına göre, bu verinin yüzde 0.1 artış göstermesi bekleniyordu. Volatil gıda ve enerji fiyatlarını içermeyen çekirdek üretici fiyatları endeksi de yüzde 0.2 arttı. Bu veri beklentilere paralel çıktı.

Giyim-kuşam ve diğer fabrikasyon tekstil ürünlerinin fiyatları Mayıs ayında yüzde 1.0 arttı. Bu, Nisan 1981'deki yüzde 1.3'lük artıştan bu yana en hızlı artışı işaret ediyor.

Yüksek girdi fiyatları,  Under Armour Inc. gibi şirketlerin artan maliyetleri, zaten yüzde 9'un üzerindeki işsizlik oranının işaret ettiği üzere zaten baskı altında olan tüketicilere yansıtmasına neden oluyor. Aynı zamanda, Fed Başkanı Ben S. Bernanke, emtia maliyetlerinin önümüzdeki aylarda gevşemesini beklediğini bir kez daha vurguladı.

RBC Capital Markets Corp.'un New York ofisinden şef ABD ekonomisti Tom Porcelli, "Sistemde insanların çok büyük bölümünün algılamasından biraz daha fazla bir enflasyon baskısı var. Ancak bu ılımlı bir baskı" dedi ve "Şirketlerin marjları bundan olumsuz etkileniyor. Bu nedenle bu maliyetlerin önemli bölümünü tüketicilere yansıtmaya çalışıyorlar" şeklinde yorumda bulundu.

Emtia fiyatları, Çin ve Hindistan gibi önemli ülkelerdeki faiz artışlarının küresel ekonomide yavaşlama getireceği endişeleri ile, Nisan sonundan bu yana düştü.